Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Starmer a Trump sa po prvýkrát stretli v Trump Tower: Diskutovali o vzťahoch

Keir Starmer
Keir Starmer (Zdroj: TASR/AP Photo/Jon Super)

NEW YORK - Britský premiér Keir Starmer sa spolu s ministrom zahraničných vecí Davidom Lammym vo štvrtok stretol s americkým exprezidentom a kandidátom Republikánskej strany v novembrových prezidentských voľbách Donaldom Trumpom. Išlo o prvé stretnutie nového britského premiéra s Trumpom. Starmer je na návšteve USA, kde sa zúčastňuje na Valnom zhromaždení OSN.

Britský premiér po stretnutí v Trumpovom newyorskom sídle Trump Tower uviedol, že je "dobré", že mal možnosť stretnúť sa s republikánskym prezidentským kandidátom a že išlo o "skutočné nadviazanie vzťahov medzi nimi". Starmer a Trump sa predtým osobne nikdy nestretli.Trump pred stretnutím o Starmerovi povedal, že je "veľmi milý", a ocenil jeho úspech v britských parlamentných voľbách, ktoré sa konali v júli.

Minister zahraničných vecí Lammy, ktorý sa na stretnutí taktiež zúčastnil, bol v minulosti k Trumpovi mimoriadne kritický. Exprezidenta v roku 2017 označil za "rasistu" a "neonacistického sociopata". Vyzýval taktiež na demonštrácie v prípade, že Trump navštívi Britániu.Nie je známe, čo bolo predmetom rozhovoru oboch lídrov. Pred stretnutím však Starmer uviedol, že "verí v osobné vzťahy na svetovej scéne".

Na otázku novinárov, čo by Trumpovo víťazstvo znamenalo pre podporu Ukrajiny a americko-britské vzťahy, Starmer uviedol, že Británia a USA majú "už dlhý čas osobitný vzťah, ktorý sa formoval za mimoriadne náročných okolností, a to je vždy dôležitejšie než to, kto zastáva konkrétny úrad, či už v USA alebo v Spojenom kráľovstve". Britský premiér dodal, že "občania USA rozhodnú, koho chcú za svojho prezidenta, a my s ním budeme spolupracovať".Starmer sa v USA plánoval stretnúť aj s viceprezidentkou a demokratickou kandidátkou Kamalou Harrisovou. Lídri si však nedokázali zladiť program a stretnutie sa neuskutočnilo.

Viac o téme: StretnutieUSADonald TrumpKeir Starmer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu