Piatok18. október 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Kríza v automobilke! V Taliansku štrajkujú zamestnanci automobilového priemyslu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Chen Jianli/Xinhua)

RÍM - Zamestnanci v talianskom automobilovom priemysle v piatok vstúpili do jednodňového štrajku. Na výzvu odborov sa v Ríme konala demonštrácia, na ktorej sa podľa organizátorov zúčastnilo približne 20.000 ľudí. Informuje správa agentúry ANSA a portálu orf.at.

"Automobilový priemysel v Taliansku a Európe sa rúca. Vyhliadky priemyslu a zamestnanosti sú ohrozené. Hrozí, že kríza v Nemecku a Belgicku v súvislosti so skupinami Volkswagen a Audi spôsobí zemetrasenie pre celý automobilový priemysel na kontinente," uviedla vo vyhlásení konfederácia talianskych odborových zväzov. V situácii, keď USA a Čína chránia svoj automobilový priemysel obrovskými investíciami, musia Európska únia (EÚ) a talianska vláda urýchlene reagovať, vyzvali odbory. Nevyhnutne potrebné je podľa nich zvýšiť počet vozidiel vyrábaných v Taliansku s dôrazom na modely určené pre široký trh.

archívne video

V talianskom parlamente sa strhla bitka (Zdroj: X/GiuseppeConteIT)

Odbory sa obávajú, že plánovaný zákaz spaľovacích motorov pre nové automobily v EÚ od roku 2035 ohrozuje v Taliansku približne 70.000 pracovných miest. Automobilový priemysel v krajine sa stále vo veľkej miere zameriava na tradičné spaľovacie motory. V minulom roku klesol predaj plne elektrických vozidiel v Taliansku o 27 % a predstavoval len 3,7 % z celkového počtu nových registrácií. Podľa údajov odvetvového združenia Anfia automobilový priemysel v Taliansku priamo a nepriamo zamestnáva približne 270.000 ľudí a vytvára viac ako 5 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Viac o téme: AutomobilkaZamestnanciTalianskoKríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu