Piatok11. október 2024, meniny má Valentína, zajtra Maximilián, Maxim, Max

Veliteľ Hizballáhu Wafík Safá je po izraelskom útoku na Bejrút v kritickom stave

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Leo Correa)

BEJRÚT - Veliteľ proiránskeho militantného hnutia Hizballáh Wafík Safá utrpel pri štvrtkovom izraelskom nálete na centrum Bejrútu vážne zranenie a jeho stav je kritický. V piatok o tom informovala spravodajská televízia Sky News Arabia, ktorá sa odvolala na nemenované zdroje. Jej informáciu zatiaľ nikto iný nepotvrdil. Na svojom webe o tom informoval denník The Times of Israel (TOI).

Wafík Safá je styčným dôstojníkom a veliteľom jednotky Hizballáhu, ktorá koordinuje spoluprácu s libanonskými bezpečnostnými orgánmi. Jeho funkcia v hnutí zahŕňa politické aj vojenské aspekty, preto pokus o jeho odstránenie možno interpretovať aj ako rozšírenie snáh Izraela pri odstraňovaní veliteľov a vedúcich predstaviteľov Hizballáhu, konštatuje Reuters.

Izrael počas uplynulých týždňov zlikvidoval niekoľko vysokopostavených členov Hizballáhu vrátane jeho vodcu Hasana Nasralláha. Safá je jedným z preživších členov užšieho vedenia hnutia, ktorí sa ho snažia skonsolidovať. Izraelská armáda vo štvrtok večer neútočila na južné predmestia Bejrútu, ktoré sú baštou Hizballáhu, ale na centrum mesta, na ktoré sa zameriava iba zriedkavo. Izraelská armáda pred útokom nevydala ani príkaz na evakuáciu obyvateľstva. Útoky si vyžiadali 22 obetí a viac než 100 zranených.

Viac o téme: IzraelBejrútHizballáhWafík Safá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu