Nedeľa13. október 2024, meniny má Koloman, zajtra Boris

Meloniová v telefonáte s Netanjahuom: Útoky na mierové sily OSN sú neprijateľné

Giorgia Meloniová
Giorgia Meloniová (Zdroj: SITA/Szilard Koszticsak/MTI via AP)

RÍM - Predsedníčka talianskej vlády Giorgia Meloniová v nedeľu telefonovala s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, ktorému opätovne zdôraznila, že je neprijateľné, aby izraelské ozbrojené sily útočili na pozície mierových síl OSN v Libanone. V nedeľu to uviedla kancelária talianskej premiérky. Informuje agentúra Reuters a ANSA.

Meloniová Netanjahovi pripomenula, že Dočasné sily OSN v Libanone (UNIFIL) "pôsobia na základe mandátu Bezpečnostnej rady OSN s cieľom prispieť k regionálnej stabilite," a "zdôraznila, že je absolútne nevyhnutné, aby bola bezpečnosť personálu UNIFIL-u zaručená za každých okolností," uvádza sa vo vyhlásení.

Reuters pripomína, že počas uplynulých dní sa pri izraelských útokoch zranilo päť príslušníkov UNIFIL-u. Izraelská vláda mierové jednotky vyzvala, aby sa z libanonsko-izraelského pohraničia stiahli. Velenie mierovej misie však túto výzvu odmietlo. Melonionvej kancelária ďalej uvádza, že premiérka zároveň "vyjadrila presvedčenie, že úplným uplatňovaním rezolúcie Bezpečnostnej rady č. 1701 môžeme prispieť k stabilizácii izraelsko-libanonskej hranice a zaručiť návrat všetkých vysídlených osôb domov". V rámci miesie UNIFIL pôsobí viac ako 1000 talianskych jednotiek, pripomína Reuters.

Viac o téme: OSNBenjamin NetanjahuGiorgia Meloniová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu