Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Iránsky minister Arákčí opätovne vyzval na prímerie v Pásme Gazy a Libanone

Abbás Arakčí
Abbás Arakčí (Zdroj: SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

DAMASK - Iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí v sobotu počas návštevy v Sýrii znova vyzval na prímerie v Pásme Gazy a Libanone. Informuje o tom agentúra AFP.

"Najdôležitejšou záležitosťou v súčasnosti je prímerie, najmä v Libanone a v Pásme Gazy," uviedol iránsky minister. "Existujú iniciatívy v tejto súvislosti, uskutočnili sa rokovania, ktoré, ako dúfame, budú úspešné," dodal Arákčí.

archívne video

Hamas umiestnil výbušniny do škôlky v Gaze (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Ide o Arákčího prvú návštevu Damasku od jeho nástupu do funkcie v auguste. Jeho návšteva sa zároveň koná takmer rok po tom, čo Iránom podporované palestínske militantné hnutie Hamas zaútočilo na juh Izraela, ktorý následne začal s vojenskou ofenzívou v palestínskej enkláve.

Súbežne s vojnou v Pásme Gazy prebieha aj konflikt na izraelsko-libanonských hraniciach, kde takmer denne dochádza k prestrelkám medzi izraelskou armádou a militantmi Iránom podporovaného hnutia Hizballáh. Koncom septembra Izrael zintenzívnil svoju kampaň proti Hizballáhu a v noci na utorok začal s pozemnou ofenzívou na juhu Libanonu.

Cieľ návštevy

"Cieľom mojej návštevy Damasku je pokračovať v konzultáciách o vývoji v regióne," povedal Arákčí. Iránsky minister v piatok navštívil libanonskú metropolu Bejrút, kde vyjadril podporu prímeriu v Libanone prijateľnému pre Hizballáh súčasne s prímerím v Pásme Gazy.

Arákčí pricestoval do Sýrie letecky po tom, čo Libanon oznámil, že v dôsledku piatkového izraelského leteckého útoku bola poškodená diaľnica spájajúca obe krajiny. V súvislosti s týmto útokom Izrael povedal, že jeho cieľom bolo zabrániť toku zbraní zo Sýrie pre Hizballáh.

Viac o téme: VýzvaPrímerieIránSýriaLibanonPásmo GazyAbbás Arákčí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu