Streda9. október 2024, meniny má Dionýz, zajtra Slavomíra

Slovensko navštívil minister zahraničných vecí San Marína: Rokoval o spolupráci

(Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Slovensko navštívil minister zahraničných vecí, medzinárodnej hospodárskej spolupráce a telekomunikácií Sanmarínskej republiky Luca Beccari. Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Marek Eštok s ministrom v utorok rokoval o posilnení vzájomnej bilaterálnej spolupráce a podpore pripravovanej dohody o pridružení Európskej únie (EÚ) so San Marínom. Informoval komunikačný odbor MZVEZ.

"Sme presvedčení, že Dohoda o pridružení medzi EÚ a Sanmarínskou republikou posilní naše dobré vzťahy na európskej úrovni, ale aj v bilaterálnej rovine," uviedol Eštok. Rezort dodal, že San Maríno sa o posilnenie väzieb s EÚ snaží od roku 2007. Dohoda by mala napríklad rozvinúť spoluprácu v bankovej a finančnej oblasti či zefektívniť sanmarínsky prístup k výskumným a vzdelávacím programom únie.

archívne video

Richard Raši počas pracovného kongresu Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Ministerstvo verí, že obchodnú spoluprácu krajín sa v budúcnosti podarí ešte viac zintenzívniť. Potenciál podľa neho aktuálne predstavujú najmä oblasti cestovného ruchu a hotelierstva, ale aj vzdelávanie či inovácie.

"Verím, že sa podarí nájsť spôsob, ako ešte zintenzívniť vzájomne výhodnú ekonomickú spoluprácu. Nedávno uzavretá Dohoda o spolupráci medzi Slovenskou obchodnou a priemyselnou komorou a Agentúrou pre hospodársky rozvoj - Obchodnou komorou San Marína je pozitívnym krokom," dodal Eštok. Záujem o rozvoj partnerstva je podľa neho obojstranný.

Viac o téme: Návšteva SpoluprácaMarek EštokMinisterstva zahraničných vecí a európskych záležitostí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu