Streda9. október 2024, meniny má Dionýz, zajtra Slavomíra

Pri útoku Izraela v Sýrii zomrelo najmenej sedem ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Baderkhan Ahmad, File)

DAMASK - Najmenej sedem ľudí zomrelo v utorok pri izraelskom vzdušnom útoku v sýrskom hlavnom meste Damask. Oznámilo to sýrske ministerstvo obrany.

"Izraelský nepriateľ podnikol vzdušnú agresiu... zameranú na obytnú a komerčnú budovu v husto obývanej štvrti Mazzeh v Damasku, pričom zabil siedmich civilistov vrátane detí a žien," uviedlo ministerstvo. Počet obetí je predbežný, keďže záchranári stále prehľadávajú sutiny.Agentúra Reuters s odvolaním sa na sýrske štátne médiá uviedla, že pri útoku utrpelo zranenia jedenásť ľudí."Izrael sa zameral na budovu, ktorú často navštevujú vysokopostavení príslušníci Revolučných gárd a agenti Hizballáhu ako aj na vozidlo zaparkované pred touto budovou," uviedlo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

archívne video

Izraelská armáda objavila tunely, v ktorých Hamas zadržiaval rukojemníkov (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Podľa šéfa SOHR Rámího Abdala Rahmána zahynulo pri útoku deväť ľudí vrátane piatich civilistov a dieťaťa. Medzi obeťami sú podľa neho aj dvaja cudzinci.Izrael v Sýrii dlhodobo útočí na ciele spájané s Iránom. Svoje údery zintenzívnil po vlaňajšom útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na izraelské územie, v dôsledku ktorého vypukla vojna v Pásme Gazy.

Pri minulotýždňovom útoku Izraela v štvrti Mazzeh zomreli štyria ľudia vrátane zaťa zosnulého vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha, pripomína AFP.Izrael len zriedkavo komentuje jednotlivé útoky v Sýrii. Opakovane však tvrdí, že nedovolí Iránu ako svojmu úhlavnému nepriateľovi, aby rozširoval svoju prítomnosť v Sýrii. Irán a Hizballáh sú najdôležitejšími spojencami sýrskej vlády v občianskej vojne, ktorá sužuje Sýriu už vyše desať rokov.

Viac o téme: úmrtieútok SýriaIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu