Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Napätie na Blízkom východe: Izrael zvažuje odvetu na iránsky raketový útok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

TEL AVIV - Izrael pripravuje odvetnú reakciu na iránsky raketový útok zo začiatku tohto týždňa. Pre AFP to v sobotu pod podmienkou anonymity povedal izraelský predstaviteľ.

"IDF (izraelská armáda) pripravuje odpoveď na bezprecedentný a nezákonný iránsky útok na izraelských civilistov a Izrael," uviedol. Povahu ani načasovanie odvety však bližšie nešpecifikoval. Izraelský denník Haaretz s odkazom na zdroje armády napísal, že odveta bude "významná". Dodal, že armáda počíta aj s tým, že po jej odvete na Irán môžu nasledovať opätovné útoky Teheránu.

archívne video

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

Zo strany Izraela prichádza do úvahy aj útok na iránske jadrové zariadenia. Ten podľa informácií CNN nezaručil Bidenovej administratíve, že ich v rámci odvety nezasiahne.

Irán podnikol v utorok na Izrael rozsiahly raketový útok s asi 200 raketami. Povedal, že išlo o odvetu za izraelské útoky, pri ktorých zahynul minulý týždeň v Bejrúte šéf libanonského militantného hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh a ešte v júli v Teheráne aj vodca palestínskeho militantného hnutia Hamas Ismáíl Haníja. Irán viní zo smrti Haníju Izrael, ktorý sa k útoku však neprihlásil.

Viac o téme: OdvetaIránIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu