Štvrtok3. október 2024, meniny má Stela, zajtra František

Europoslanec žiada šéfa EPP, aby nebol Magyarovým spolupáchateľom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Denes Erdos)

BUDAPEŠŤ - Poslanec Európskeho parlamentu z maďarskej vládnej strany Fidesz Tamás Deutsch listom informoval Manfreda Webera, predsedu skupiny Európskej ľudovej strany (EPP), o vyšetrovaní trestného činu krádeže europoslanca Pétera Magyara. Podľa Deutscha maďarský generálny prokurátor požiadal predsedníčku Európskeho parlamentu Robertu Metsolovú, aby europoslanca Magyara zbavila imunity. List v maďarčine v stredu zverejnil na svojej facebookovej stránke, informujeme s odvolaním sa na správu agentúry MTI.

Deutsch žiada Webera, aby verejne deklaroval, že EPP nepodá Magyarovi z opozičnej strany TISZA "pomocnú ruku pri zneužívaní jeho imunity" a skupina EPP nebude spolupáchateľom pri vyhýbaní sa trestnému stíhaniu. V liste píše, že na základe dosiaľ zozbieraných dôkazov sa Magyar 21. júna nadránom po hádke zmocnil mobilného telefónu muža, ktorý ho natáčal v nočnom klube. Následne telefón pred svedkami hodil do Dunaja. Podľa prokuratúry čin zodpovedá právnej definícii krádeže, dodáva Deutsch.

Imunity sa nevzdá

Magyar v reakcii na krok prokuratúry oznámil, že sa imunity nevzdá, píše Deutsch s tým, že o jeho imunite musí rozhodnúť Európsky parlament. Deutsch tvrdí, že Magyar "zjavne robí všetko možné", aby tento prípad vykresľoval ako "politické prenasledovanie", a tak sa vyhýbal zodpovednosti. Imunita europoslanca však podľa Deutscha neznamená, že stojí nad zákonom a môže zneužívať svoju pozíciu.

Magyarova strana TISZA sa stala súčasťou skupiny EPP tento rok v júni. FIDESZ EPP opustil v marci 2021 po dlhoročných konfliktoch pre postoje Maďarska k demokratickým hodnotám či častú protieurópsku rétoriku premiéra Orbána.

Viac o téme: Európsky parlamentTamás DeutschPéter Magyar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu