Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Do protipovodňovej ochrany v Maďarsku je zapojených 1936 príslušníkov armády

(Zdroj: SITA/AP Photo/Denes Erdos)

BUDAPEŠŤ - Do protipovodňovej ochrany v Maďarsku je zapojených 1936 príslušníkov ozbrojených síl v 13 lokalitách. Podľa servera atv.hu to povedal v piatok maďarský minister obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky.

Ide o profesionálnych vojakov i vojakov v zálohe a minister obrany zdôraznil, že profesionálni vojaci môžu byť nasadení účinne, pretože dlhodobo fungujú v pracovných skupinách. Záložníci sú povolávaní na dobrovoľnej báze, dodal. V prípade potreby dokáže maďarská armáda zmobilizovať do 24 hodín štyritisíc vojakov. "S absolútnou istotou môžeme povedať, že sa môžeme určite objaviť tam, kde nás potrebujú," dodal Szalay-Bobrovniczky. Podľa jeho slov to potvrdzujú aj skúsenosti z povodní v roku 2013.

Pri severomaďarskom meste Komárom v piatok kulminoval Dunaj. Záplavová vlna pokračuje smerom na juh a v piatok popoludní zasiahne Ostrihom, pričom v Budapešti očakávajú kulmináciu v sobotu. Rieka Litava na západe krajiny kulminovala desať hodín a situácia sa v piatok už zlepšovala. Na oboch riekach očakávajú vodohospodári iba pomalý pokles hladín.

Viac o téme: ArmádaMaďarskoProtipovodňová ochrana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu