Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

Dobrá správa! Hladina Dunaja začala klesať: O sprejazdnení cesty rozhodne krízový štáb

Hladina rieky Morava presiahla v pondelok 16. septembra 2014 pri Kopčanoch v okrese Skalica výšku šesť metrov.
Hladina rieky Morava presiahla v pondelok 16. septembra 2014 pri Kopčanoch v okrese Skalica výšku šesť metrov. (Zdroj: TASR/Ondrej Hercegh)

CHĽABA - Hladina Dunaja v okolí obce Chľaba v okrese Nové Zámky začína pomaly klesať. Rieka kulminovala v piatok (20. 9.) podvečer. Cesta III. triedy je však naďalej pod vodou a ostáva uzatvorená až do odvolania. O jej opätovnom sprejazdnení rozhodne krízový štáb.

"Počítame, že to bude v najbližších dňoch," potvrdil Jakub Takáč z Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK).Jedinú prístupovú cestu do obce zo slovenskej strany územia uzavreli v stredu (18. 9.) predpoludním. Keďže pod vodou je aj cesta z maďarskej strany, zatvorený je aj cezhraničný most ponad Ipeľ, ktorého hladinu vzdul stúpajúci Dunaj.

archívne video

Hasiči zverejnili zábery na hrádzu za Zohorom (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor)

Mimoriadnu situáciu obec zvláda, v pohotovosti sú dobrovoľní hasiči, so zásobovaním pomáha armáda. "Na podobné situácie sú v obci pripravení. Dostatočne sa zásobila aj miestna predajňa potravín. Vysoká voda z Dunaja preverila protipovodňovú bariéru pod železničným nadjazdom na našej župnej ceste, domáci dobrovoľníci dokonca v okolí obce vybudovali ďalšie hrádze. Počas mimoriadnej situácie sú v nasadení prakticky nepretržite, mnohí z nich nešli ani do práce," zhodnotil situáciu priamo na mieste predseda NSK Branislav Becík.

255 klientov v zariadeniach sociálnych služieb

V Chľabe a neďalekom Kováčove sa aktuálne nachádza 255 klientov v zariadeniach sociálnych služieb. Doteraz dvaja z klientov zariadenia v Chľabe potrebovali lekársku pomoc, dobrovoľní hasiči a armáda pre nich zabezpečili zdravotnícke transporty.

Autobusová linka regionálneho dopravcu Štúrovo - Chľaba je aj naďalej obsluhovaná len v úseku Štúrovo - Kamenica nad Hronom. Dopravné spojenie medzi Chľabou a Štúrovom zabezpečujú vybrané medzinárodné vlaky. "V stredu to boli tri spoje v oboch smeroch, ktoré zastavili v obci Chľaba. Vo štvrtok pribudol štvrtý v smere zo Štúrova. Vlaky zatiaľ ľudia využívajú, z obce ich priamo na železničnú zastávku zváža kyvadlový autobus dopravcu Arriva, ktorý ostal v našej obci," povedal starosta Gregor Izrael.

Viac o téme: PoklesRiekaZáplavyPovodneKrízový štábDunaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu