Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

AfD vzišla víťazne aj z ďalšieho prieskumu pred voľbami v Brandenbursku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Carsten Koall/dpa +++ dpa-Bildfunk +++)

POSTUPIM - Niekoľko dní pred voľbami v nemeckej spolkovej krajine Brandenbursko zaznamenala strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) prvenstvo aj v ďalšom prieskume verejnej mienky. Podporu jej vyslovilo 28 percent respondentov, na druhom mieste sa umiestnili sociálni demokrati (SPD) s 25 percentami, píše agentúra DPA.

Kresťanskí demokrati (CDU) sa v prieskume hýbu na úrovni 16 percent, nasledovaní Alianciou Sahry Wagenknechtovej (BSW) so 14 percentami. Ak by prieskum neskôr zodpovedal skutočnosti, išlo by o veľký neúspech pre krajinského premiéra Dietmara Woidkeho z SPD, ktorý je na čele tamojšej vlády už jedenásť rokov, píše DPA. V nedeľu môže svoj hlas v krajinských voľbách odovzdať približne 2,1 milióna občanov Brandenburska. Prieskum verejnej mienky uskutočnil na vzorke 1000 respondentov inštitút Insa, objednali si ho denníky Märkischer Allgemeiner Zeitung, Märkischer Oderzeitung a Lausitzer Rundschau.

AfD sa darilo aj v predchádzajúcich prieskumoch. V prieskume ZDF-Politbarometer Extra získala 29 percent pred SPD s 26 percentami. Prieskum ARD-Deutschlandtrend bol vyrovnanejší - sociálni demokrati zaostávali za 27-percentnou AfD len o jeden percentuálny bod. Alternatíva pre Nemecko (AfD) ako prvá strana označovaná za krajne pravicovú od porážky nacizmu v druhej svetovej vojne nedávno uspela v parlamentných voľbách v niektorej zo spolkových krajín Nemecka. Zvíťazila v spolkovej krajine Durínsko a v susednom Sasku docielila len minimálnu stratu za stredopravými kresťanskými demokratmi (CDU).

Viac o téme: PrieskumNemeckoAfD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu