Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Miliónové škody po povodniach: Poisťovniam stúpa počet hlásení! Nárok na odškodnenie nemá každý

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Slovensko a okolité krajiny sa od konca minulého týždňa stretávajú s extrémnymi poveternostnými podmienkami, ktoré spôsobili značné materiálne škody. Silné dažde, povodne a víchrice zasiahli najmä západné a severné regióny Slovenska. Poisťovne už evidujú stovky hlásení o škodách, no odškodnenie sa nemusí týkať všetkých postihnutých.

Allianz – Slovenská poisťovňa od piatka do pondelkového obeda zaznamenala viac ako 400 poistných udalostí spôsobených poveternostnými živlami. Najväčšie množstvo hlásení prišlo z Malaciek, Senice, Skalice, Myjavy, Bratislavy, Čadce a regiónu Kysúc. „Klienti najčastejšie hlásia zatopené pivnice, garáže a záhrady, vodou poškodený nábytok, spotrebiče a kotly. Zaznamenávame aj vozidlá poškodené vodou či padnutými stromami,“ uviedol Dárius Nógli, riaditeľ likvidácie poistných udalostí v Allianz.

Očakáva sa, že počet hlásení o škodách ešte porastie, keďže mnohí obyvatelia v postihnutých oblastiach cez víkend riešili najmä preventívne opatrenia na ochranu svojho majetku. „Škody sa začali hlásiť väčšinou až od pondelkového rána,“ dodal Nógli.

Tretí stupeň povodňovej aktivity na rieke Kysuca (Zdroj: TASR/Daniel Stehlík)

Podobný nárast škôd eviduje aj poisťovňa Uniqa, ktorá dostala už viac ako 220 hlásení o škodách v hodnote milión eur. „Sme pripravení väčšinu škôd z povodní likvidovať v zrýchlenom konaní, čiže na základe fotodokumentácie a videí,“ uviedla hovorkyňa poisťovne Beáta Lipšicová pre Televíziu Markíza. Tento proces urýchľuje odškodňovanie a umožňuje klientom riešiť situáciu bez nutnosti osobných obhliadok.

Nie každý môže očakávať odškodnenie

Hoci poistenie proti živelným pohromám je v základnom balíku poistenia nehnuteľnosti a poisťovne aktívne pracujú na likvidácii škôd, nie každý môže očakávať odškodnenie. Zohľadňuje sa totiž, či sa nehnuteľnosť nachádza v záplavovom území alebo či sa záplavy nevyskytli za posledných 10 rokov. „Poistenie nie je možné, ak daný dom alebo byt za posledných 10 rokov už bol postihnutý záplavami,“ vysvetľuje hovorkyňa poisťovne Union Kristína Baluchová. Tento prístup má za cieľ minimalizovať riziká pre poisťovne, ale môže znamenať, že niektorí vlastníci nehnuteľností ostanú bez odškodnenia.

Zatopené domy v Devínskej Novej Vsi
Zobraziť galériu (2)
Zatopené domy v Devínskej Novej Vsi  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Pre tých, ktorí ešte nemajú poistenie nehnuteľnosti proti povodniam, stále existuje možnosť uzavrieť zmluvu. Poistenie začne platiť od nasledujúceho dňa, avšak len v prípade, že na danom území nebol vyhlásený druhý ani tretí stupeň povodňovej hrozby. Poisťovne preto apelujú na obyvateľov, aby sa nezanedbávali preventívne opatrenia a poistenie.

Viac o téme: PoisťovneOdškodneniePovodneŠkody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu