Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Poisťovne evidujú tisíce škôd po povodniach: Suma už prekročila dva milióny eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek)

BRATISLAVA - Poistné udalosti týkajúce sa škôd spôsobených nepriaznivým počasím a záplavami z uplynulých dní budú poisťovne riešiť v zrýchlenom konaní. Škody po povodniach rastú, aktuálne presahujú dva milióny eur. V utorok o tom informovali poisťovne Uniqua a Kooperativa.

archívne video

Vyvrátené stromy na Trnavskom mýte pri nákupnom centre (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Poisťovňa Uniqa eviduje skokový nárast hlásení o škodách po povodniach. Podľa hovorkyne poisťovne Beáty Lipšicovej, kým v pondelok (16. 9.) bolo nahlásených 30 škôd v sume 70.000 eur, v súčasnosti už evidujú vyše 700 hlásení za takmer 2,13 milióna eur. "Aktuálne už evidujeme viac ako 700 škôd za takmer 2.130.000 eur a predpokladáme, že suma bude aj v ďalších dňoch významne stúpať, pretože ľudia sa začínajú nahlasovaním škôd zaoberať intenzívne najmä dnes, keď zrážky postupne ustali," priblížila Lipšicová.

Najviac škôd do oboch poisťovní hlásia klienti najmä zo Záhoria a Bratislavy

Poisťovni Kooperativa klienti nahlásili od štvrtka (12. 9.) 320 škôd po povodniach a záplavách, ktoré spôsobil intenzívny dážď. Výška škôd dosiahla takmer 620.000 eur, informovala hovorkyňa Kooperativy Silvia Nosková Illášová. Doplnila, že najvyššia odhadovaná škoda doteraz presiahla sumu 101.000 eur. Najviac škôd do oboch poisťovní hlásia klienti najmä zo Záhoria a Bratislavy, kde bola situácia najkritickejšia a potom zo severnej časti Slovenska a Kysúc. Najčastejšie ide o škody z povodní a záplav či poškodenia majetku po páde stromu. Klienti hlásia vytopenie domov, pivníc a záhrad. Prívalové dažde spôsobili zatečenie domov cez strechy, kde voda poškodila omietky a steny. Voda, ktorá zatiekla do domácnosti poškodila aj elektrospotrebiče, prívalová vlna ničila tiež oplotenie. Poisťovne evidujú hlásenia škôd na autách, ktoré buď zatopila voda alebo ich poškodil spadnutý strom.

Poisťovne budú väčšinu hlásených škôd po záplavách riešiť v zrýchlenom konaní. "V snahe čo najviac pomôcť ľuďom zo zasiahnutých oblastí budeme väčšinu škôd likvidovať v zrýchlenom konaní bez obhliadky a v prípade potreby sme pripravení poskytnúť klientom zálohy na poistné plnenie. Stačí to v hlásení uviesť a likvidátor na základe výšky škody rozhodne o výške zálohy," uviedla za Uniqu Lipšicová. "Popri likvidácii škôd v zrýchlenom konaní pri väčšine aktuálnych škôd po povodniach klientom v prípade núdze poskytneme aj zálohu na poistné plnenie, aby sme aspoň čiastočne odbremenili ich rodinný rozpočet v tejto vypätej situácii," doplnila Nosková Illášová z Kooperativy. Nahlásiť škody poisťovniam možno prostredníctvom online formulára alebo telefonicky. Poisťovne odporúčajú škody nafotiť alebo nahrať na video, spísať poškodené veci a udať rozsah poškodenia a jeho hodnotu.

Viac o téme: PoistenieŠkodyPovodne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu