Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Pri útoku na budovu bývalej školy v Gaze zahynulo najmenej osem ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

TEL AVIV - Najmenej osem Palestínčanov zomrelo pri izraelskom údere na budovu školy v Gaze, informuje dnes izraelský server The Times of Israel (ToI) s odvolaním sa na palestínsku tlačovú agentúru WAFA. Izraelská armáda uviedla, že v areáli školy bolo veliteľské stredisko teroristického hnutia Hamas. Taktiež agentúra Reuters spomína osem obetí v utečeneckých stanoch vo vnútri niekdajšej školy. Pri samostatnom incidente bolo pri údere na obytnú budovu v utečeneckom tábore Nuseirat v centrálnej časti Gazy podľa Reuters zabitých ďalších päť Palestínčanov.

Izraelská armáda oznámila "presný úder na teroristov", ktorí podľa nej operovali vo veliteľskom a kontrolnom centre Hamasu umiestnenom v areáli, ktorý predtým slúžil ako škola v severnej časti Pásma Gazy. Agentúra AP pripomína, že v Pásme Gazy začína druhý školský rok bez školskej dochádzky a väčšina detí sa snaží pomôcť svojim rodinám v každodennom boji o prežitie uprostred ničivého konfliktu.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Vojna v Pásme Gazy sa začala vlani 7. októbra, keď teroristi z Hamasu a ich spojenci v izraelskom pohraničí pozabíjali na 1200 ľudí a ďalších 251 uniesli. Vyše 100 rukojemníkov prepustili pri týždňovom prímerí koncom novembra, osem ich oslobodila izraelská armáda a necelé štyri desiatky priviezla armáda do Izraela mŕtvych. Teraz podľa armády v Gaze zostáva 97 rukojemníkov, z ktorých je však najmenej 33 po smrti.

Izraelská odveta si v Pásme Gazy podľa úradov spravovaných Hamásom vyžiadala životy viac ako 40 800 ľudí, ďalších viac ako 94 000 osôb utrpelo zranenia. Veľká časť Gazy bola od októbra zničená a drvivá väčšina tamojších 2,3 milióna obyvateľov prežíva vo veľmi ťažkých podmienkach mimo svojich domovov.

Viac o téme: Obeteútok IzraelGazaHamasPalestínčaniaŠkola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu