Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Medzinárodný trestný súd zastavil konanie voči zabitému Haníjovi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Peter Dejong, File)

HAAG - Medzinárodný trestný súd (ICC) v piatok informoval, že ukončil trestné konanie voči bývalému politickému vodcovi palestínskeho Hamasu Ismáílovi Haníjovi, ktorého 31. júla údajne zabil Izrael na území Iránu, píše agentúra AFP a Reuters.

Žalobca ICC Karim Khan v minulosti požiadal súd o zatykač na Haníju a ďalších popredných predstaviteľov hnutia Hamas, ďalej na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta. Khan v prípade Haníju svoju žiadosť stiahol 2. augusta z dôvodu jeho úmrtia. Súd sa však naďalej zaoberá možnosťou vyhovieť Khanovej žiadosti o zatykač na Netanjahua a Galanta.

Khan už dávnejšie požiadal aj o zatykač na Jahjá Sinwára, ktorý vystriedal Haníju na čele Hamasu, a vojenského stratéga Muhammada Dajfa, ktorý podľa Izraela zahynul pri útoku 13. júla v Pásme Gazy. O zatykači na Sinwára súd ešte nerozhodol. Khan obvinil Netanjahu a Galanta z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti páchaných v Pásme Gazy vrátane "vyhladovania civilistov, vyhladzovania a zámerného smerovania útokov na civilné obyvateľstvo". Troch vodcov Hamasu obvinil žalobca ICC z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti páchaných v Pásme Gazy a proti Izraelu počas útokov zo 7. októbra.

Viac o téme: Medzinárodný trestný súdIzraelHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu