Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

České školy opäť čelia vyhrážkam! Rezort školstva pripravil metodiku

(Zdroj: Topky)

PRAHA - Školy v Česku rovnako ako v predchádzajúcich dňoch opäť čelia vyhrážkam. Polícia na sieti X uviedla, že výhražný e-mail dnes dostalo vyše 2500 škôl, závažnosť hrozby je podľa nej ale naďalej veľmi nízka. Ministerstvo školstva (MŠMT) v spolupráci s ministerstvom vnútra pre tieto prípady pripravilo pre školské zariadenia metodiku, ako majú postupovať v prípade výhražných správ. Riaditeľom škôl ju úrad zaslal v pondelok, uviedlo MŠMT na svojom webe.

Výhražné e-maily dostávajú české školy od minulého utorka. V listoch ich autor školám hrozil, že sú zaminované, prípadne im vyhrážal výbuchom. S podobným problémom sa potýkali aj školy na Slovensku. Minister vnútra Vít Rakúšan (STAN) v piatok ČTK povedal, že jednou z vyšetrovacích verzií v súvislosti s vyhrážkami školám je aj variant, že je útok súčasťou hybridného pôsobenia z Ruska, alebo inej krajiny.

archívne video

Tlačová konferencia Matúša Šutaja Eštoka a Tomáša Druckera k bombovým hrozbám na školách (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Dnes k tomu kriminalisti uviedli, že na prípade intenzívne spolupracujú so zahraničnými kolegami. "A aj odtiaľ k nám plynú informácie o tom, že relevancia vyhrážok nie je vysoká. Tomuto aj my podriaďujeme naše opatrenia," doplnila polícia.

Kvôli vyhrážkam vznikla minulý týždeň pracovná skupina, v ktorej majú zástupcovia ministerstiev školstva, vnútra, polície a splnomocnenkyne pre ľudské práva riešiť aktuálne problémy škôl i žiakov. Podľa Rakúšana sa skupina prvýkrát zišla v stredu a vo štvrtok vytvárala manuál pre školy, ako sa v situácii zachovať.

Manuál obsahuje odporúčanie pre prípad, že škola dostane ako výhražný telefonát, tak aj elektronickú výhražnú správu.

Viac o téme: ŠkolyČeskoPolícia Výhražný e-mail
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu