Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Útoky separatistov v Balúčistane mali za cieľ zastaviť rozvojové projekty s Čínou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Asim Tanveer)

ISLAMABAD - Útoky separatistov v pakistanskej provincii Balúčistan boli zamerané na zastavenie rozvojových projektov v rámci Čínsko-pakistanského ekonomického koridoru (CPEC). V utorok to vyhlásil pakistanský premiér Šábház Šaríf.

Útoky sa začali ešte v nedeľu. Ozbrojenci potom v priebehu 24 hodín simultánne zaútočili na policajné stanice, vozidlá na diaľniciach aj železnice v nepokojnom Balúčistane, pričom zahynulo vyše 70 ľudí vrátane 21 útočníkov."Teroristi chcú zastaviť CPEC a rozvojové projekty," povedal Šaríf v prejave k vláde na margo útokov. Dodal, že ich cieľom je tiež vraziť klin medzi Islamabad a Peking.K zodpovednosti za útoky sa prihlásila zakázaná Balúčistanská oslobodzovacia armáda (BLA). Miestne ozbrojené skupiny, akou je BLA, sa dlhodobo snažia o odštiepenie Balúčistanu od Pakistanu a často sa zameriavajú na pracovníkov prichádzajúcich z východopakistanskej provincie Pandžáb.

Balúčistan je z hľadiska rozlohy najväčšou pakistanskou provinciou, ktorá je bohatá na prírodné zdroje, ale najmenej rozvinutá. Zároveň sa v nej nachádzajú viaceré veľké projekty pod vedením Číny vrátane strategického prístavu či bane na zlato a meď.CPEC je súčasťou iniciatívy čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga a údajne má záväzky na rozvoj v hodnote 65 miliárd dolárov. Pakistan nebol schopný plne vybudovať infraštruktúru potrebnú na využívanie nerastných zdrojov v Balúčistane a požiadal Čínu o pomoc pri rozvoji tejto provincie.Vláda v Pekingu útoky separatistov v Pakistane odsúdila a Islamabadu prisľúbila podporu v boji proti terorizmu v snahe o "spoločné zachovanie regionálneho mieru a bezpečnosti".

Čína vyjadrila obavy

Čína už predtým vyjadrila obavy o bezpečnosť svojich občanov pracujúcich na projektoch v Pakistane, predovšetkým v Balúčistane. V marci tam zabili šiestich čínskych inžinierov počas prác na budovaní priehrady. Militanti tiež podľa Reuters opakovane útočia na balúčistanský prístav Gwádar, ktorý prevádzkuje Čína.

Viac o téme: útokySeparatistiČínaPakistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu