Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Izrael bombardoval sklady zbraní Hizballáhu, pri útokoch zabil aj člena Fatahu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

JERUZALEM - Izraelská armáda (IDF) v stredu oznámila, že v noci bombardovala sklady zbraní palestínskeho hnutia Hizballáh v libanonskom údolí Bikáa. Pri ďalšom nálete prišiel o život aj člen palestínskeho hnutia Fatah. Informuje o tom agentúra Reuters.

Jeden z izraelských náletov v stredu zasiahol auto na predmestí južného prístavného mesta Sajdá a zabil člena ozbrojeného krídla palestínskej frakcie Fatah. Ide o prvý takýto útok na Fatah za viac ako desať mesiacov cezhraničných zrážok, pripomína AFP. Hizballáh uviedol, že na útok v Bikáa odpovedal vypálením rakiet typu kaťuša na vojenský logistický sklad na Izraelom okupovaných Golanských výšinách. Rovnako zaútočil na vojenské stanovištia na severe Izraela skupinou bezpilotných lietadiel.

archívne video

Juraj Blanár v Bruseli o mierovej iniciatíve EÚ pre Izrael a Palestínu (Zdroj: TASRP/Jaromír Novak)

Bezpečnostné zdroje v Libanone bezprostredne nepotvrdili, že v utorok boli cieľom útoku Izraela práve sklady zbraní. Podľa ich slov sa útok odohral v obytnej oblasti neďaleko mesta Balabakk v údolí Bikáa. Na mieste žijú najmä šiitskí moslimovia, od ktorých čerpá hnutie podporu. Nálety si podľa bezpečnostných zdrojov vyžiadali najmenej dvoch mŕtvych a 19 zranených, ale nebolo bezprostredne jasné, či išlo o civilné obete alebo bojovníkov.

Izrael pravidelne bombarduje bojovníkov Hizballáhu a lokality, z ktorých odpaľujú rakety na juhu Libanonu. Od začiatku minulého roka zahynulo v krajine vyše 600 ľudí vrátane viac ako 400 bojovníkov hnutia, uvádza agentúra Reuters.

Viac o téme: SkladZbraneBombardovanieIzraelLibanonHizballáhFatahBikáa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu