Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Dohodu o prímerí v Gaze treba podľa Blinkena uzavrieť v najbližších dňoch

(Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik, Pool)

DAUHA - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken dnes v katarskej metropole Dauha, kam priletel z Egypta, povedal, že dohodu o prímerí v Pásme Gazy treba uzavrieť v nasledujúcich dňoch a opäť vyzval palestínske teroristické hnutie Hamas na prijatie najnovšieho amerického preklenovacieho návrhu. Informuje o tom agentúra Reuters.

Hneď ako Hamas pristúpi na návrh predložený Washingtonom, ktorý má riešiť nezhody blokujúce dohodu o prímerí, bude podľa Blinkena potrebné dosiahnuť dohodu o podrobnostiach realizácie plánu. Americký minister zahraničia zároveň uviedol, že dlhodobá izraelská okupácia Pásma Gazy je pre USA neprijateľná.

archívne video

Šachta pod stolom v detskej izbe viedla do tunela, v ktorom boli zbrane, vrátane rakiet RPG, a slúžil ako výcvikový a bojový priestor. (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Hamas dnes uviedol, že najnovší americký "preklenovací" návrh, vyplývajúci z rokovania v katarskom Dauhe minulý týždeň, je odklonom od toho, na čom sa strany dohodli na začiatku júla.

Blinken dnes do Kataru dorazil z Egypta, kde rokoval s prezidentom Abdal Fattáhom Sísím. Ten po rokovaní vyzval na prímerie v Pásme Gazy a varoval, že konflikt sa môže v regióne rozšíriť spôsobom, aký si možno len ťažko predstaviť. Predtým Blinken rokoval v Izraeli s premiérom Benjaminom Netanjahuom a ďalšími izraelskými predstaviteľmi. Po stretnutí uviedol, že Izrael s preklenovacím návrhom súhlasí, a vyzval Hamas, aby urobil to isté.

Viac o téme: PrímerieUSAIzraelGazaAntony BlinkenPalestínčania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu