Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Následky vojny na viacerých frontoch: Izrael bojuje s nedostatkom potravín! RADIKÁLNY krok vlády

Libanonské militantné hnutie Hizballáh vypálilo desiatky rakiet smerom na severoizraelské mesto Kirjat Šmona Zobraziť galériu (3)
Libanonské militantné hnutie Hizballáh vypálilo desiatky rakiet smerom na severoizraelské mesto Kirjat Šmona (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

JERUZALEM – Vojna v Pásme Gazy, či v severnej časti krajiny proti Libanonu, si vyžiadala už mnoho obetí na všetkých stranách konfliktu. Okrem samotných bojov je však čoraz väčším problémom aj zásobovanie. A netýka sa to len postihnutých oblastí. Domino efekt už pohltil celý Izrael, ktorý musel prijať radikálne opatrenia. V opačnom prípade by celá krajina ostala bez dôležitej komodity živočíšnej výroby.

archívne video

Izraelská armáda objavila tunely, v ktorých Hamas zadržiaval rukojemníkov (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Izraelský rezort poľnohospodárstva musel riešiť situáciu, ktorá by v prípade neúspechu mohla celú krajinu pripraviť o dôležitú potravinu. Pretrvávajúce vojnové konflikty ničia krajinu a do značnej miery tým trpí aj dovoz, zber či spracovanie rôznych komodít. Ide najmä o vajcia. 

Schválená kvóta

Vládni predstavitelia sa ale napokon dopracovali k schváleniu kvóty na bezcolný dovoz 45 miliónov vajec, ktorý má prebiehať v postupných dávkach až do konca októbra tohto roku. Informuje o tom The Jerusalem Post s tým, že vojna na severe (Golanské výšiny) ovplyvní už čoskoro zásobovanie celého Izraela. 

Následky vojny na viacerých
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Kvótu stanovilo samotné ministerstvo, ktoré postupovalo na základe dohadov o vývoji konfliktu na severe a produkciou izraelských fariem vzhľadom na bezpečnostnú situáciu. Rezort navyše počíta aj s prichádzajúcimi sviatkami (3. a 4. október – Roš Hašana 5784 – Nový rok).

Centrum produkcie 

V Galilei a Golanských výšinách, kde pretrváva konflikt o sporné územie - medzinárodné spoločenstvo považuje Golanské výšiny za sýrske územie okupované Izraelom – sa nachádza až 70 percent všetkého chovu kurčiat. Ročne tu vyprodukujú nosnice až 1,6 miliardy vajec (73 percent celkovej produkcie). Schválenie tak obrovskej kvóty bolo ovplyvnené už tou predchádzajúcou. Pre letné mesiace bola stanovená na 15 miliónov vajec, pričom bola naplno využitá.

Podobné kvóty schvaľuje Izrael od začiatku tohto roka. Izraelská potravinová bezpečnosť a poľnohospodárske sektory boli vo vojne značne poškodené, čo malo za následok vyššie ceny potravín. Zhodujú sa na tom National Food Bank Leket Israel, rezort životného prostredia, ako aj obchodná komory BDO, ktoré zhodne tvrdia, že poľnohospodársky sektor krajiny bol výrazne ovplyvnený šesťmesačnými bojmi. 

Následky vojny na viacerých
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Následky 

Vojna vedie k nedostatku pracovnej sily (zníženie o 40 percent), obmedzeniu prístupu do poľnohospodárskych oblastí a do značnej miery aj väčším odbytom po potravinách – z 9 na 22 percent od začiatku vojny.  
 

Viac o téme: DovozVajciaProdukciaImportGolanské výšinyKomoditaIzrael vo vojne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu