Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Harrisová prekonáva rekordy: Na svoju kampaň už vybrala pol miliardy dolárov

Kamala Harrisová
Kamala Harrisová (Zdroj: SITA/AP/Meg Kinnard)

CHICAGO - Kampaň kandidátky demokratov na prezidentku USA Kamaly Harrisovej vybrala od darcov za mesiac na 500 miliónov dolárov, oznámili informované zdroje Reuters, podľa ktorej ide o bezprecedentný výber peňazí reflektujúci nadšenie darcov pred prezidentskými voľbami 5. novembra.

Hneď štyri zdroje oboznámené so získavaním financií na kampaň Reuters oznámili, že pol miliardy dolárov vybrala Harrisová za štyri týždne, keď je kandidátkou. Terajšia viceprezidentka naskočila do kampane namiesto prezidenta Joea Bidena 21. júla po tom, ako sa 81-ročný šéf Bieleho domu vzdal obhajoby mandátu.

archívne video

Líder SaS Gröhling: Toto sú naše chyby v eurokampani! Pre premiéra má jasný odkaz (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Financie vybrané na kampaň sú nevyhnutné pre reklamu a získanie nerozhodnutých voličov. Vstup 59-ročnej Harrisovej spustil záplavu finančných darov po týždňoch, keď sa darcovia zdráhali prispievať na kampaň Bidenovi kvôli jeho katastrofálnemu výkonu v televíznom dueli proti republikánskemu kandidátovi na prezidenta Donaldovi Trumpovi, v ktorom sa Biden často zadrhával.

Tím Harrisovej stačil ešte v júli vybrať 310 miliónov dolárov a celková suma peňazí, ktoré dovtedy získala ona a Bidenova kampaň, prekročila miliardu dolárov, čo bolo podľa kampane demokratov najrýchlejšie prekročenie tejto hranice v histórii. Trumpova kampaň hlásila za júl získanie 138,7 milióna dolárov, pričom dokopy mala k dispozícii 327 miliónov dolárov. Kampaň Harrisovej mala v júli k dispozícii 377 miliónov dolárov.

Viac o téme: FinancieVoľbyKampaňUSAPrezidentKamala Harrisová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu