Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Kennedy zvažuje ukončenie kampane: Prípadné vyjadrenie podpory Trumpovi

Nezávislý prezidentský kandidát Robert F. Kennedy mladší,
Nezávislý prezidentský kandidát Robert F. Kennedy mladší, (Zdroj: TASR/AP/Jose Luis Magana, File)

WASHINGTON - Nezávislý prezidentský kandidát Robert F. Kennedy ml. zvažuje, že ukončí svoju predvolebnú kampaň a podporí republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa. V rozhovore zverejnenom online to v utorok vyhlásila Nicole Shanahanová, ktorá je Kennedyho kandidátkou na post viceprezidentky v prípade, že by prezidentské voľby v USA v novembri vyhral.

Shanahanová podľa tlačovej agentúry Reuters ozrejmila, že v Kennedyho tíme zvažujú dve alternatívy: buď sa budú ďalej usilovať získať pre seba hlasy potenciálnych Trumpových voličov, ale tým riskovať, že tak uvoľnia cestu demokratom Kamale Harrisovej a Timovi Walzovi k víťazstvu v novembrových voľbách, alebo ukončia kampaň a spoja sily s Trumpom.

archívne video

Donald Trump skomolil Šefčovičovo meno: Viceprezident Mara Šefkonvoč!

Na otázku, kedy sa v rámci Kennedyho tímu rozhodnú, Shanahanová nechcela odpovedať. "Nie je to ľahké rozhodnutie," dodala. V statuse zverejnenom neskôr na sociálnej sieti X Kennedy napísal, že "ako vždy je ochotný hovoriť s lídrami ktorejkoľvek politickej strany, aby podporil ciele, ktorým slúžil 40 rokov svojej kariéry i v tejto kampani".

Ako vyplynulo z telefonátu, ktorého obsah unikol na verejnosť, Trump mal záujem získať Kennedyho podporu. Ku kontaktom medzi štábom Harrisovej a Kennedyho nedošlo. Podľa prieskumu agentúry Ipsos, ktorý sa uskutočnil v auguste, Kennedy mal podporu štyroch percent respondentov.

Pôvodne sa snažil vyzvať Bidena

Syn zosnulého demokratického politika Roberta F. Kennedyho je známym zástancom ochrany životného prostredia, ktorý však šíril dezinformácie o vakcínach. Rodina jeho snahu kandidovať za prezidenta USA kritizovala. Kennedy sa pôvodne snažil vyzvať amerického prezidenta Joea Bidena v súboji o demokratickú nomináciu, ale napokon sa rozhodol uchádzať o hlasy voličov ako nezávislý kandidát. Biden sa neskôr kandidatúry vzdal a podporil Harrisovú, ktorá tento týždeň prijme nomináciu Demokratickej strany aj oficiálne, a to na straníckom zjazde v Chicagu.

Viac o téme: PodporaVoľbyUSADonald TrumpRobert F. Kennedy ml.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu