Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Diplomati USA v New Yorku rokovali s dalajlámom o ľudských právach Tibeťanov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: antipropaganda.sk)

WASHINGTON - Predstavitelia ministerstva zahraničných vecí USA a Bieleho domu sa v stredu v New Yorku stretli s tibetským duchovným vodcom dalajlámom, pričom znova potvrdili záväzok USA zasadzovať sa za ľudské práva Tibeťanov, informovala v noci na štvrtok agentúra Reuters.

Stretnutie vysokopostavených amerických štátnych úradníkov s 89-ročným exilovým vodcom tibetského budhizmu zrejme podráždi Čínu, ktorá dalajlámu považuje za nebezpečného separatistu a kritizuje kontakty akéhokoľvek štátu s ním. V správe Reuters sa uvádza, že Uzra Zeyaová, štátna tajomníčka rezortu diplomacie pre ľudské práva a osobitná koordinátorka pre tibetské otázky diskutovala s dalajlámom o úsilí USA riešiť porušovanie ľudských práv v Tibete a o podpore obnovenia dialógu medzi Čínou a dalajlámom.

archívne video

Výbor NRSR pre kultúru a média Odvolanie gen. riaditeľa SND Mateja Drličku a gen. riaditeľky SNG Alexandry Kusej (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Hovorca čínskeho veľvyslanectva vo Washingtone medzičasom povedal, že Čína je "vážne znepokojená" týmto stretnutím v New Yorku, a vyzval USA, aby sa kontaktom s dalajlámom vyhýbali. Tibetský duchovný vodca v minulosti nadviazal kontakty s viacerými vplyvnými predstaviteľmi USA i prezidentmi - od Jimmyho Cartera po Baracka Obamu - s výnimkou Donalda Trumpa. So súčasným prezidentom Joeom Bidenom sa od jeho nástupu do funkcie v roku 2021 ešte nestretol.

Biden pritom v roku 2020 kritizoval vtedajšieho prezidenta Trumpa

Biden pritom v roku 2020 kritizoval vtedajšieho prezidenta Trumpa za to, že bol vtedy jediným prezidentom USA za posledné tri desaťročia, ktorý sa nestretol resp. nehovoril s tibetským duchovným vodcom. Biden to označil za hanebné. Stredajšie stretnutie v New Yorku sa uskutočnilo v čase, keď sa Biden snaží stabilizovať vzťahy s Čínou. Táto jeho snaha súvisí s prezidentskými voľbami, v ktorých bude mať Trump za protikandidátku súčasnú Bidenovu viceprezidentku Kamalu Harrisovú.

Viac o téme: DalajlámaPrávaUSADiplomati
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu