Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Obama podporil Harrisovú ako prezidentskú kandidátku: Trumpa kritizuje za sebeckosť

Barack Obama gestikuluje počas prejavu na zjazde Demokratickej strany v Chicagu. Zobraziť galériu (3)
Barack Obama gestikuluje počas prejavu na zjazde Demokratickej strany v Chicagu. (Zdroj: TASR/AP/J. Scott Applewhite)

CHICAGO - Spojené štáty sú pripravené na prezidentku Kamalu Harrisovú, ktorá bude pracovať pre všetkých Američanov, uviedol v druhý deň demokratického zjazdu v Chicagu bývalý prezident Barack Obama. Víťazstvo republikánskeho exprezidenta Donalda Trumpa v novembrových prezidentských voľbách by naopak podľa Obamu znamenalo ďalšie štyri roky chaosu, keďže Trumpovi ide iba o vlastné záujmy. Obama, ktorý vystúpil po svojej manželke Michelle, zároveň varoval, že demokrati zatiaľ nemajú vyhraté, že súboj bude tesný a že Spojené štáty sú teraz rozdelené, pričom apeloval na Američanov, aby prišli k voľbám.

"Kamala Harrisová je na túto funkciu pripravená. Je to človek, ktorý celý život bojoval za ľudí, ktorí musia byť vypočutí," uviedol Obama a poukázal na to, že Harrisová dlhodobo bojuje za prístup Američanov k rovným príležitostiam, dostupnému zdravotníctvu, práva žien na potrat a rovnosť pred zákonom, pričom odkázal na jej pôsobenie vo funkcii viceprezidentky a predtým generálnej prokurátorky Kalifornie. Trumpovi naopak podľa Obamu ide iba o vlastné záujmy, chce zdaniť strednú triedu a pomôcť sebe a svojim bohatým priateľom. Republikánskeho exprezidenta pritom označil za "78-ročného miliardára, ktorý sa sťažuje len na svoje ťažkosti", používa detinské nálepkovanie a šíri konšpiračné teórie. "Sme pripravení na prezidentku Kamalu Harrisovú, nie štyri roky chaosu," uviedol Obama.

archívne video

Biely dom zverejnil video z návštevy premiéra Petra Pellegriniho

Pred bývalým prezidentom z rokov 2009-2017 vystúpila niekdajšia prvá dáma Michelle Obamová. Tá Harrisovú označila za jedného "najkvalifikovanejších a najslušnejších" uchádzačov o prezidentský mandát v dejinách USA a dodala, že viceprezidentka svoj život venovala službe verejnosti.

Schopnosti Harrisovej

Manžel Harrisovej, právnik Doug Emhoff, vo svojom vystúpení hovoril o schopnosti Harrisovej viesť, jej láske k rodine, službe verejnosti a húževnatosti. Taktiež poznamenal, že vo štvrtok, keď od ich svadby uplynie desať rokov, Harrisová v závere zjazdu oficiálne prijme nomináciu strany do prezidentských volieb.

Demokrati pred hlavnými prejavmi v druhý večer zjazdu opäť potvrdili Harrisovú ako svoju prezidentskú kandidátku do novembrových prezidentských volieb. Delegáti zo všetkých štátov a amerických teritórií odovzdali svoje hlasy za 59-ročnú kandidátku v slávnostnom hlasovaní za sprievodu hudby, svetelných efektov a krátkych prejavov zástupcov strany. Viceprezidentka Harrisová už začiatkom augusta v on-line hlasovaní získala hlasy 99 percent zo zhruba 4500 delegátov Demokratickej strany.

Kamala Harrisová
Zobraziť galériu (3)
Kamala Harrisová  (Zdroj: TASR/AP/Julia Nikhinson)

Hneď ako sa hlasovanie skončilo, Harrisová na predvolebnom mítingu vo Wisconsine, na rovnakom štadióne, kde minulý mesiac prijal republikánsku nomináciu do volieb exprezident Trump, voličom odkázala, že "vytýči novú cestu vpred", ktorá bude znamenať "slobodu, príležitosti, optimizmus a nádej".

Podpora od Bidena

Prvý večer demokratického zjazdu v Chicagu v pondelok Harrisovú v prejave podporil prezident Joe Biden. Osemdesiatjedenročný prezident pred mesiacom svoju kampaň ukončil pod tlakom spolustraníkov a ihneď ako náhradného kandidáta navrhol Harrisovú. Prvý večer demokratického zjazdu sledovalo podľa spoločnosti Nielsen 20,3 milióna televíznych divákov, republikánsky nominačný zjazd sledovalo minulý mesiac v prvý večer 18,3 milióna divákov.

Viac o téme: VoľbyUSABarack ObamaPrezidentKamala Harrisová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu