Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Starmer a Netanjahu sa zhodli, že deeskalácia v regióne je v záujme všetkých

(Zdroj: TASR/Toby Melville/Pool photo via AP, SITA/Ronen Zvulun/Pool via AP)

LONDÝN - Britský premiér Keir Starmer a jeho izraelský náprotivok Benjamin Netanjahu sa v utorkovom telefonáte zhodli, že deeskalácia na Blízkom východe je v záujme všetkých, oznámila kancelária Starmera v neskoršom vyhlásení. Informuje o tom agentúra Reuters.

Lídri rokovali o diplomatickom úsilí o zabezpečenie prímeria v Pásme Gazy a prepustenie rukojemníkov. "(Britský) ministerský predseda tiež naliehavo vyzval premiéra Netanjahua, aby zabezpečil lepší prístup k osobám zadržiavaným Izraelom, zvýšil dodávky pomoci do Pásma Gazy a zabezpečil stále dodržiavanie medzinárodného práva," uvádza sa vo vyhlásení Downing Street 10.

Starmer izraelskému premiérovi povedal, že Spojené kráľovstvo podporuje právo Izraela na sebaobranu a bude naďalej spolupracovať s partnermi v regióne s cieľom podporiť tamojšiu bezpečnosť. Britský premiér tiež vyjadril sústrasť Izraelu a príbuzným šiestich rukojemníkov, ktorých telá objavili v utorok ráno v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy. Medzi obeťami bol aj Nadav Popplewel, ktorý mal podľa kancelárie premiéra aj britské občianstvo.

Viac o téme: IzraelBenjamin NetanjahuKeir Starmer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu