Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Spor medzi Muskom a brazílskym sudcom eskaluje: X ukončí obchodné aktivity v krajine

Elon Musk
Elon Musk (Zdroj: SITA/AP/Jacquelyn Martin)

WASHINGTON — Sociálna sieť X, predtým známa ako Twitter, ukončí svoje obchodné aktivity v Brazílii a zatvorí svoje tamojšie prevádzky. Služba zostane pre používateľov v tejto juhoamerickej krajine naďalej dostupná, informovali v sobotu agentúry AFP a Reuters.

Tento krok je vyvrcholením sporu medzi americkou spoločnosťou vedenou Elonom Muskom a sudcom brazílskeho najvyššieho súdu Alexandrom de Moraesom, ktorý tvrdí, že sa snaží bojovať proti šíreniu nebezpečných dezinformácií.Spoločnosť X vo svojom sobotňajšom stanovisku uviedla, že Moraes sa jej právnemu zástupcovi v Brazílii vyhrážal zatknutím, ak z platformy nebude odstránený určitý obsah. Zverejnila tiež dokument, v ktorom Moraes okrem zatknutia hrozí aj pokutou.

Ďalej konštatovala, že zatvorenie pobočiek je nevyhnutné "na ochranu bezpečnosti našich zamestnancov".Začiatkom roka nariadil Moraes zablokovanie niekoľkých účtov, ktoré počas pôsobenia pravicovo-populistického prezidenta Jaira Bolsonara šírili nenávisť a dezinformácie. Musk však oznámil, že kontá nechá odblokovať. V sobotu označil Moraesa za „absolútnu hanbu justičného systému“.

Moraes je tiež predsedom Najvyššieho volebného súdu (TSE), ktorý minulý rok vyhlásil Bolsonara za nespôsobilého opätovne kandidovať na funkciu prezidenta, pretože šíril nepravdivé informácie o volebnom systéme.V apríli nariadil Moraes vyšetrovanie Muska, ktorého obvinil z inštrumentalizácie platformy na zločinecké účely. Musk reagoval, že hoci platforma X môže prísť o svoje príjmy v Brazílii, „na princípoch záleží viac ako na zisku“

Viac o téme: AktivitySociálna sieťXBrazília
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu