Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Príbeh najbohatšieho muža sveta: Mal o 160 miliárd eur viac ako Elon Musk! Svojou štedrosťou zničil ekonomiku

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Profimedia/Getty Images)

MALI – Bohatstvo, z ktorého sa tešia ľudia ako Elon Musk a Jeff Bezos, môže byť pre väčšinu ľudí nepredstaviteľné. Pre najbohatšieho muža v histórii by to však bolo iba obyčajné vreckové. Z hodnoty jeho majetku sa vám zakrúti hlava.

Mansa Musa, ktorý vládol africkému kráľovstvu Mali v rokoch 1312 až 1337, bol skutočne taký bohatý, že ekonomickí historici tvrdia, že nie je možné vyčísliť jeho majetok. V roku 2012 webová stránka Celebrity Net Worth odhadla jeho majetok na 400 miliárd dolárov (približne 366 miliárd eur), čo je takmer o 180 miliárd dolárov (164 miliárd eur) viac ako má Musk a 213 miliárd dolárov (194 miliárd eur) viac ako Bezos. Odborníci pripúšťajú, že Musovo bohatstvo prevyšuje každého z dnešných rebríčkov Forbes. Kto bol teda tento staroveký kráľ a ako sa dostal k všeobecne pripisovanému titulu najbohatšieho muža všetkých čias?

Na tróne vystriedal svojho brata

Musa I. z Mali sa narodil v roku 1280 v rodine vládcov. K moci sa dostal po tom, čo predchádzajúci kráľ krajiny, jeho brat Abu Bakr II., zmizol na mori. Podľa sýrskeho historika Šibába al-Umarího zo 14. storočia bol Abu-Bakr posadnutý Atlantickým oceánom a tým, čo leží za ním. V roku 1312 sa teda vydal na ambicióznu výpravu na prieskum morí s flotilou 2000 lodí a tisíckami mužov, žien a otrokov. Obrovská skupina odplávala a už ju nikdy nikto nevidel. V čase Musovho nástupu na trón bolo Mali už jedným z najbohatších kráľovstiev Afriky – rozprestieralo sa v častiach dnešného Mali, Senegalu, Gambii, Guinei, Nigeri, Nigérii, Čade, Mauritánii a Burkine Faso, informuje Encyclopedia Britannica.

Jeho veľké úspechy pochádzali z rozšírenia obchodu a rozvoja miest ako Timbuktu a Gao na dôležité kultúrne centrá. S pomocou renomovaných architektov, ktorých priviedol z Blízkeho východu a z celej Afriky, Musa postavil mešity a veľké verejné budovy vo svojich mestách, najmä v Timbuktu, ktoré sa rýchlo premenilo na významné islamské vzdelávacie centrum. Zomrel v roku 1337 vo veku 57 rokov a jeho nástupcami sa stali jeho synovia. Dobre situované a rešpektované impérium sa napokon po jeho smrti rozpadlo.

Všetko zlato patrilo kráľovi

Počas Musovej vlády predstavovalo impérium Mali takmer polovicu zlata Starého sveta. A to všetko patrilo kráľovi. „Ako vládca mal Mansa Musa takmer neobmedzený prístup k najcennejšiemu zdroju bohatstva v stredovekom svete,“ povedala pre BBC v roku 2019 špecialistka na africké umenie Kathleen Bickford Berzocková z Northwestern University. „Na jeho území boli aj hlavné obchodné centrá, ktoré obchodovali so zlatom a iným tovarom a on z tohto obchodu získal bohatstvo,“ dodala. Okrem zlata pochádzalo jeho bohatstvo z ťažby významných ložísk soli v Mali a obchodovania so slonovinou.

Príbeh najbohatšieho muža sveta:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Nedopatrením zničil egyptskú ekonomiku

Napriek svojim pôsobivým zdrojom nebolo kráľovstvo Mali na začiatku Musovej vlády dobre známe mimo západnej Afriky. To sa zmenilo, keď sa on, oddaný moslim, v roku 1324 vydal na púť hadždž do Mekky, ktorá ho viedla cez Saharu a Egypt. Arabskí spisovatelia z tej doby uviedli, že Musa cestoval so sprievodom desiatok tisíc ľudí a desiatok tiav, z ktorých každá viezla 136 kilogramov zlata, uvádza Encyclopedia Britannica. Keď sa dostal do egyptského hlavného mesta Káhira, Musa a jeho spoločníci rozdali toľko zlata, že celková hodnota drahého kovu v regióne údajne prudko klesla, čo zničilo egyptskú ekonomiku na približne desať rokov.

Príbeh najbohatšieho muža sveta:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia)

Americká technologická spoločnosť SmartAsset.com odhaduje, že Musova púť viedla k ekonomickým stratám na Blízkom východe vo výške približne 1,5 miliardy dolárov (1,1 miliardy libier) vďaka znehodnoteniu zlata. Musa sa to však aspoň pokúsil napraviť – údajne sa snažil pomôcť egyptskej ekonomike odstránením časti zlata z obehu tým, že si ho požičal späť za vydieračské úrokové sadzby, uvádza BBC.

O jeho bohatstve vedela aj Európa

Príbehy o jeho ohromnom bohatstve sa dostali až do Európy. V katalánskom atlase, ktorý vytvorili španielski kartografi v roku 1375 a ktorý zobrazuje západnú Afriku, dominuje Musova vznešenosť. V atlase je portrét Musu sediaceho na tróne, ktorý v jednej ruke drží zlato a v druhej zlatú palicu. A hoci ho preslávilo jeho bohatstvo, odborníci poukazujú na to, že to nebolo jediné dedičstvo kráľa. V regióne je tiež oslavovaný pre svoju islamskú vieru a za podporu vzdelávania v celej západnej Afrike.

Viac o téme: ZlatoAfrikaNajbohatší mužMansa Musa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu