Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Šokujúce odhalenie! Súd prikázal Muskovi odtajniť investorov, ktorí mu pomohli kúpiť Twitter: Stopy vedú do Ruska

Majiteľ sociálnej siete X (predtým Twitter) čelí možnému porušeniu pravidiel v rámci kyberpriestoru Európskej únie Zobraziť galériu (3)
Majiteľ sociálnej siete X (predtým Twitter) čelí možnému porušeniu pravidiel v rámci kyberpriestoru Európskej únie (Zdroj: SITA/AP/Jacquelyn Martin)

WASHINGTON - Elon Musk, americký miliardár, kúpil Twitter, ktorý neskôr premenoval na sieť X, pred dvoma rokmi. Celý čas však zostával nejasný zdroj financovania vo výške 44 miliárd dolárov, ktoré potreboval na túto akvizíciu. Nedávno sa ukázalo, že medzi investormi, ktorí mu pomohli získať potrebné prostriedky, bol aj fond prepojený s ruskými oligarchami, blízkymi prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Federálny súd v Kalifornii nariadil Muskovi zverejniť zoznam akcionárov spoločnosti X Holdings Corp., ktorá vlastní sieť X. Tento zoznam požadoval Reportérsky výbor pre slobodu tlače, ktorý zastupoval technologický reportér Jacob Silverman.

archívne video

Ďalší úspech mozgového čipu: Makak Elona Muska ovláda videohru myšlienkami (Zdroj: FB/A.A Grammar School)

Synovia oligarchov

Po zverejnení zoznamu, ktorý obsahuje takmer sto subjektov, sa ukázalo, že medzi akcionármi je aj fond 8VC Opportunities Fund II., kde pracujú Denis Aven a Jack Moszkowicz. Denis je synom ruského oligarchu Pjotra Olegoviča Avena, a Jack je synom Vadima Moszkowicza, ďalšieho Putinovho blízkeho spolupracovníka.

Pjotr Olegovič Aven
Zobraziť galériu (3)
Pjotr Olegovič Aven  (Zdroj: profimedia.sk)

Moszkowicz zbohatol na poľnohospodárstve a vlastní veľkú časť úrodnej pôdy v Rusku. Aven je významný ruský miliardár spojený s investičnou spoločnosťou Alfa Group a je považovaný za jedného z hlavných podporovateľov Putina. Na Avena boli kvôli vojne na Ukrajine uvalené sankcie, ale Súdny dvor Európskej únie rozhodol, že tieto sankcie boli neoprávnené.

Vadim Moszkowicz
Zobraziť galériu (3)
Vadim Moszkowicz  (Zdroj: profimedia.sk)

Podľa portálu MSN zatiaľ neexistujú dôkazy o tom, že by títo ruskí oligarchovia priamo zasahovali do činnosti fondu 8VC Opportunities Fund II., avšak nevylučuje sa možnosť, že svoje záujmy presadzujú prostredníctvom svojich synov.

Joe Lonsdale, zakladateľ 8VC Opportunities, odmieta akékoľvek prepojenie s ruskými oligarchami a tvrdí, že kritika pramení z toho, že Musk verejne podporil Donalda Trumpa v nadchádzajúcich prezidentských voľbách. Lonsdale navyše považuje Moszkowicza za „superstar“ vo fonde 8VC Opportunities Fund II. a plne mu dôveruje.

„Už keď som zverejnil ja sám podporu Trumpovi, stal som sa cieľom útokov ľavicových novinárov,“ vyhlásil. V súvislosti s Muskom a jeho platformou X je to teraz rovnaké, vysvetlil. Akékoľvek napojenie na ruských oligarchov odmieta.

Musk zoznam nekomentoval

Musk zatiaľ zverejnenie zoznamu akcionárov nekomentoval, avšak na politickej scéne už zaznievajú negatívne reakcie. Európsky poslanec a bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt tvrdí, že Muskovi s kúpou Twitteru pomohli Putinovi blízki oligarchovia, čo podľa neho vysvetľuje Muskovo zmierlivé stanovisko ku Krymu a jeho rozhodnutie nepoužívať Starlink na Ukrajine v určitom momente. Verhofstadt tiež tvrdí, že to súvisí aj s Muskovou podporou Trumpa.

Zoznam akcionárov spoločnosti X Holdings Corp. je rôznorodý a zahŕňa nielen veľké investičné fondy, ale aj známe osobnosti, ako sú hudobníci a športovci. Dokonca sa medzi investormi objavil aj člen saudskoarabskej kráľovskej rodiny.

Po prevzatí Twitteru v októbri 2022 Musk zaviedol radikálne zmeny, vrátane masívneho prepúšťania, čo viedlo k odchodu tisícok zamestnancov. Niektorí z nich odišli dobrovoľne kvôli nesúhlasu so zmenami. Americké médiá opakovane upozorňovali na nárast problematického obsahu na platforme, čo odradilo mnohých veľkých inzerentov, ktorí začali hromadne opúšťať sieť X.

Kvôli kritike Musk odstúpil z pozície výkonného riaditeľa spoločnosti a oficiálne už druhý rok vedie platformu X Linda Yaccarinová.

Viac o téme: RuskoTwitterOligarchoviaElon Musk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu