Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Pozeráte jedno video za druhým na sociálnych sieťach? Už to nerobte, hovorí najnovšia štúdia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TORONTO - Prechádzanie online videí zvyšuje pocit nudy, tvrdí štúdia kanadských vedcov z univerzity v Toronte, z ktorej citovali britské noviny The Guardian. Rýchle prepínanie spôsobuje väčšiu nudu, ako kontinuálne sledovanie jedného videa, tvrdia vedci. Ak teda chcete zahnať nudu, toto už nerobte.

Prechádzanie videí na sociálnych sieťach TikTok, Instagram alebo YouTube môže byť neprehľadná záležitosť, kde sa medzi priemernými pokusmi o zábavu skrývajú internetové skvosty, píše The Guardian. Výskumníci však zistili, že prepínanie z videa na video alebo preskakovanie v tom istom videu ľudí v skutočnosti ešte viac nudí.

Pozeráte jedno video za
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Profimedia)

Hlavná autorka výskumu Katy Tamová z Univerzity v Toronte Scarborough uviedla, že nuda úzko súvisí s pozornosťou. "Keď ľudia neustále prepínajú medzi videami, prestávajú sa im naozaj venovať a stále hľadajú niečo zaujímavejšie. To môže viesť k zvýšeným pocitom nudy," uviedla Tamová. "Potešenie často pramení z toho, že sa do videa ponoríme, a nie z toho, že ho prechádzame," uviedla hlavná autorka štúdie.

Výsledky sa zhodujú s inými štúdiami, uviedli vedci. Predchádzajúce výskumy naznačili, že zatiaľ čo úľava od nudy je pre ľudí hnacím motorom na používanie sociálnych médií alebo chytrých telefónov, zdá sa, že používanie týchto technológií tento pocit ešte zhoršuje.

Pozeráte jedno video za
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Pomôže sa sústrediť

Štúdia kanadských vedcov zverejnená vo vedeckom časopise, ktorý sa venuje experimentálnej psychológii (Journal of Experimental Psychology), skúmala 1 200 respondentov v rámci siedmich rôznych experimentov.

"Náš výskum ukazuje, že ľudia síce pretáčajú videá rýchlo dopredu alebo ich preskakujú, aby sa nenudili, ale v skutočnosti ich toto správanie môže ešte viac nudiť," povedala Tamová. "Rovnako ako v kine platíme za pohlcujúci zážitok, tak aj pri videách nám často prináša požitok to, keď sa do nich ponoríme, a nie keď ich preletíme," pokračovala.

Pozeráte jedno video za
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Gettyimages.com)

"Mohlo by sa vyplatiť venovať čas, kým stlačíte tlačidlo rýchleho pretáčania alebo video preskočíte, a nájsť spôsoby, ako sa pri sledovaní videí sústrediť," domnieva sa vedkyňa.

Viac o téme: Sociálne sieteVideá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu