Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Škandál na paralympiáde: Štartovať bude aj transgender atlétka! Ako muž vyhrala jedenásť titulov

Valentina Pertillo je transrodová atlétka.
Valentina Pertillo je transrodová atlétka. (Zdroj: Instagram/valentina_petrillo)

PARÍŽ - Prvýkrát sa na paralympiáde zúčastní transrodová športovkyňa. Šprintérka Valentina Petrillo predtým získala jedenásť národných titulov ako muž.

Talianska šprintérka Valentina Petrillo, ktorá svoj prerod dokončila v roku 2019, bola nominovaná na beh žien na 200 a 400 metrov na paralympijské hry v Paríži. Ako uviedol New York Post, predtým vyhrala jedenásť národných titulov ako muž. "Stále tomu nemôžem uveriť a držím sa nohami na zemi, pretože som tak tesne premeškala svoju šancu byť tam v Tokiu," povedala.

Vo vyraďovacích súťažiach skončila Petrillo až v semifinále pred nevidomou Španielkou Melani Bergésovou (33). „Naša španielska atlétka Melani Bergésová stratila šancu kvalifikovať sa na paralympiádu. Dôvodom je účasť muža Fabrizia 'Valentina' Petrilla, ktorý sa do finále prebojoval namiesto nej. To je nespravodlivé," povedal ich španielsky právnik pre "voz.us" .

Paralympijský prezident: „Musíme rešpektovať naše pravidlá“

Andrew Parsons, prezident Medzinárodného paralympijského výboru (IPC), jej účasť podporuje. Pre New York Post povedal, že Petrillo je podľa pravidiel World Para Athletics vítaná. Tie umožňujú ľuďom, ktorí sú právne uznaní za ženy, štartovať v príslušnej kategórii. "Musíme rešpektovať naše pravidlá, nemôžeme ich porušovať."

Petrillo má poruchu zraku v dôsledku Stargardtovho syndrómu, ktorý jej diagnostikovali, keď mala 14 rokov. Má len 1/50 normálneho videnia. Paralympijské hry v Paríži začínajú 28. augusta a potrvajú do 8. septembra.

Olympijská boxerka Khelif, o ktorom sa predpokladá, že je muž, žaluje Muska a Rowlingovú

Novokorunovaná olympijská víťazka Imane Khelifová medzitým žaluje autorku „Harryho Pottera“ JK Rowlingovú a šéfa Tesly Elona Muska za „závažnú kybernetickú šikanu“. Podľa Variety Khelifovej právnik Nabil Boudi potvrdil, že Rowlingová a Musk sa spomínajú v žalobe. Tá bola podaná kvôli nenávistným príspevkom na platforme X. Celebrity nepravdivo obviňujú Khelif, že je muž. Khelif získala zlato na olympijských hrách v Paríži.

Viac o téme: Paralympijské hryValentina Pertillo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu