Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Brazília obmedzí vstup cudzincov z Ázie! Bojuje tak proti ilegálnej migrácii

(Zdroj: Getty Images)

SAO PAOLO - Brazília začne zavádzať obmedzenia na vstup pre vybrané skupiny cudzincov z Ázie, ktorí túto latinskoamerickú krajinu využívajú ako východiskový bod na migráciu do Spojených štátov a Kanady. Podľa agentúry AP o tom v stredu informovalo tlačové oddelenie ministerstva spravodlivosti.

Toto opatrenia sa začne uplatňovať v pondelok. Ovplyvní migrantov z ázijských krajín, ktorí potrebujú víza, aby mohli zostať v Brazílii. Nevzťahuje sa na ľudí z ázijských krajín, ktorí sú v súčasnosti oslobodení od víz do Brazílie. Víza na vstup do Brazílie nepotrebujú ani občania USA a štátni príslušníci mnohých krajín Európy.

archívne video

Brazílska apokalypsa: Obľúbený turistický rezort mizne pred očami (Zdroj: Profimedia)

Vyšetrovaním federálnej polície sa zistilo, že niektorí migranti z Ázie si často kupujú lety s medzipristátím na medzinárodnom letisku v Sao Paule. Namiesto toho, aby pokračovali v ceste, však zostávajú v Brazílii, odkiaľ chcú podniknúť cestu do Severnej Ameriky. Podľa brazílskych úradov viac ako 70 percent žiadostí o poskytnutie útočiska na letisku pochádza od ľudí s indickou, nepálskou alebo vietnamskou národnosťou.

Cestujúci bez víz

Brazílske ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že od budúceho týždňa budú musieť cestujúci bez víz pokračovať v ceste lietadlom alebo sa vrátiť do svojej krajiny pôvodu. Ministerstvo súčasne dodalo, že nové usmernenia sa nebudú vzťahovať na takmer 500 migrantov, ktorí v súčasnosti "kempujú" na medzinárodnom letisku v Sao Paule.

Podľa AP je brazílska federálna polícia presvedčená, že v Brazílii existuje sieť ľudí, ktorí sú zapojení do pašovania migrantov a obchodovania s ľuďmi, pričom s evidentným podvodným využívaním žiadosti o štatút utečenca. Problém s migrantmi z Ázie brazílska vláda rieši v situácii, keď je jej imigračný systém zaťažený mnohými ľuďmi z Haiti, Sýrie, Afganistanu a Ukrajiny, ktorí žiadajú o humanitárne víza.

Viac o téme: VstupMigráciaBrazíliaÁzia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu