Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

WHO požaduje prímerie v Gaze! Chce tiež umožniť očkovanie proti obrne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) spoločne s Detským fondom OSN (UNICEF) v piatok požiadala strany konfliktu v Pásme Gazy o humanitárne prímerie. Je podľa nich nutné na spustenie rozsiahleho očkovania proti vírusu detskej obrny. Informuje agentúra DPA a vyhlásenia WHO.

WHO, UNICEF a ďalšie organizácie v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva v Pásme Gazy plánuje zaočkovať viac než 640.000 detí, a to v dvoch kolách - v auguste a v septembri. "Bez humanitárneho prímeria nebude možné realizovať očkovaciu kampaň," uvádza sa v spoločnom vyhlásení.

archívne video

Fico kritizuje Európsku radu, že nemá postoj k situácii v Pásme Gazy (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

WHO i UNICEF uviedli, že sedem dní trvajúce prímerie medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas "by zabezpečilo, aby sa deti a ich rodiny bezpečne dostali do zdravotníckych zariadení." Spustenie očkovania je podľa WHO nevyhnutné, keďže na území Pásma Gazy zaznamenali u troch detí symptómy paralýzy AFP, ktorá je častým príznakom ochorenia. V odpadových vodách prítomnosť vírusu zaznamenali ešte v júli.

V Pásme Gazy sa detská obrna nevyskytuje už 25 rokov

"V Pásme Gazy sa detská obrna nevyskytuje už 25 rokov. Jej opätovný výskyt, pred ktorým humanitárne organizácie varovali uplynulých desať mesiacov, predstavuje ďalšiu hrozbu pre deti v Pásme Gazy a v susedných krajinách. Prímerie je jediným spôsobom, ako zabezpečiť ochranu verejného zdravia v Gaze, ako aj v celom regióne," pripomínajú WHO a UNICEF.

Miera zaočkovania novorodencov v Pásme Gazy výrazne klesla po začatí izraelskej ofenzívy do tejto palestínskej enklávy. Zúriace boje väčšine detí zamedzili prístup k zdravotnej starostlivosti. Pred začiatkom konfliktu bolo zaočkovaných 99 percent detí, v júli tohto roka 86 percent, napísal pre denník The Guardian generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Vírus detskej obrny je vysoko nákazlivý. Postihuje nervový systém a môže spôsobiť paralýzu. S prispením hromadného očkovania klesol celosvetový výskyt detskej obrny od roku 1988 o 99 percent. WHO sa v súčasnosti usiluje o úplné vyhladenie tohto patogénu podobne ako pri víruse pravých kiahní.

Viac o téme: OčkovanieObrnaWHOGaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu