Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Do Pásma Gazy priviezli vakcíny proti detskej obrne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TEL AVIV/GAZA – Do Pásma Gazy priviezli vakcíny proti detskej obrne pre viac ako milión ľudí po varovaniach, že tam v čase ozbrojeného konfliktu hrozí epidémia tohto ochorenia. Oznámila to v nedeľu izraelská armáda, informuje o tom agentúra DPA.

Očkovacie látky pre 1,25 milióna ľudí prepravili do Gazy cez hraničný priechod Kerem Šalom. "V nadchádzajúcich dňoch medzinárodné a miestne zdravotnícke tímy zaočkujú na rôznych miestach v Pásme Gazy deti, ktoré dosiaľ neboli zaočkované proti detskej obrne," uvádza sa v oznámení.

archívne video

Základné očkovanie proti osýpkam kleslo pod hranicu kolektívnej imunity (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Vojna v Pásme Gazy trvá už takmer 11 mesiacov. Predstavitelia OSN nedávno vyzvali na týždňové prímerie v tejto pobrežnej palestínskej enkláve s cieľom spustiť rozsiahle očkovanie 640 000 detí.

Prvý potvrdený prípad po 25 rokoch

Palestínske ministerstvo zdravotníctva 16. augusta oznámilo, že v Gaze zaznamenali prvý potvrdený prípad detskej obrny po 25 rokoch. Desaťmesačné dieťa z mesta Dajr al-Bala vykazuje známky ochrnutia ľavej nohy, no je v stabilnom stave, vyplýva zo správy DPA. Zdravotnícki odborníci varujú, že k rýchlemu rozšíreniu choroby by mohli prispieť veľmi zlé hygienické podmienky v Pásme Gazy.

Miera zaočkovania novorodencov v Pásme Gazy výrazne klesla po začiatku izraelskej ofenzívy. Zúriace boje zamedzili väčšine detí prístup k zdravotnej starostlivosti. Pred konfliktom bolo zaočkovaných 99 percent detí, v júli tohto roka už len 86 percent, napísal pre denník The Guardian generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Viac o téme: VakcínyDetská obrnaPrinesenieIzraelGaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu