Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Deti v KĽDR neboli zaočkované proti obrne už tri roky po sebe

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PCHJONGJANG - Severokórejské deti neboli v roku 2023 už tretí rok po sebe očkované proti detskej obrne. Zaočkovanosť zároveň klesla pri viacerých ďalších ochoreniach, vyplýva zo štvrtkovej správy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Informuje správa juhokórejskej agentúry Jonhap.

Podľa prehľadu rozšíreného programu očkovania na rok 2024 bola vlani zaočkovanosť proti detskej obrne typu 3 v Severnej Kórei nulová, rovnako ako v rokoch 2022 a 2021. Miera zaočkovania sa pritom v rokoch 2014 – 2019 udržiavala nad úrovňou 98 percent a až v roku 2020 klesla pod 70 percent.

archívne video

Zvyšuje sa riziko ochorenia respiračnými ochoreniami, úrady vyzývajú rizikové skupiny k očkovaniu (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

V minulom roku sa v KĽDR znížila aj očkovanosť proti tuberkulóze, ktorá dosiahla 63 percent, zatiaľ čo v roku 2022 bola na úrovni 99 percent. Za uplynulý rok klesla tiež zaočkovanosť proti osýpkam na 28 percent, čo je až o 67 percent menej ako rok pred tým.

Prudký pokles zaočkovanosti severokórejských detí súvisí pravdepodobne s nedostatkom vakcín v dôsledku uzavretia hraníc v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19. Severná Kórea začala koncom augusta 2023 opäť otvárať svoje hranice s Čínou. Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie v marci uviedlo, že dôsledky nedostatočného očkovania detí sa prejavia o tri až päť rokov.

Viac o téme: ObrnaWHODetiKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu