Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Berlín a Londýn kritizovali návštevu izraelského ministra na Chrámovej hore

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

BERLÍN - Nemecko a Británia v stredu kritizovali návštevu krajne pravicového izraelského ministra národnej bezpečnosti Itamara Ben Gvira na Chrámovej hore v Jeruzaleme, kde sa v utorok modlil spolu so židovskými pútnikmi.

"Odmietame jednostranné kroky, ktoré ohrozujú historický status quo svätých miest v Jeruzaleme," uviedlo nemecké ministerstvo zahraničných vecí v príspevku na sociálnej sieti X. Zároveň vyjadrilo očakávanie, že izraelská vláda sa najmä v čase zvýšeného napätia na Blízkom východe zdrží takýchto úmyselných provokácií.Ben Gvirovu návštevu na Chrámovej hore ostro odsúdilo aj Spojené kráľovstvo, uviedol v stredu britský minister zahraničných vecí David Lammy.

David Lammy
Zobraziť galériu (2)
David Lammy  (Zdroj: SITA/AP Photo/Thomas Krych)

Chrámová hora, v ktorej areáli sa nachádza aj mešita al-Aksá, je najposvätnejším miestom judaizmu a tretím najposvätnejším miestom islamu. Púť izraelských ministrov spolu s viac ako 2000 židovskými pútnikmi sa uskutočnila pri príležitosti pôstneho dňa Tiš'a be-av, ktorým si židia okrem iného pripomínajú zničenie svojich dvoch jeruzalemských chrámov.

Status quo týkajúci sa návštev Chrámovej hory si židia a moslimovia vynakladajú rôzne. Izrael deklaruje, že židovskí veriaci môžu toto miesto navštíviť v presne stanovené hodiny, ale nesmú sa tam modliť, aby sa predišlo napätiu s moslimskou komunitou. Palestínski a arabskí lídri považujú akékoľvek zvýšenie návštevnosti samo o sebe za porušenie statusu quo.

Viac o téme: KritikaLondýnBerlínIzraelChrámová hora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu