Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Izraelský minister financií zverejnil plány na novú osadu na Západnom brehu Jordánu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

JERUZALEM - Izraelský minister financií Becalel Smotrič v stredu zverejnil plány na vybudovanie jednej z navrhovaných osád na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Urobil tak iba deň pred začatím mierových rokovaní medzi Izraelom a militantným palestínskym hnutím Hamas.

Krajne pravicový minister zdôraznil, že tento krok je reakciou na rozhodnutia palestínskych lídrov na Západnom brehu Jordánu a na rozhodnutia krajín, ktoré nedávno uznali existenciu Palestíny. "Žiadne protiizraelské alebo protisionistické rozhodnutia nezastavia výstavbu tejto osady. Budeme naďalej bojovať proti nebezpečnej myšlienke palestínskeho štátu. Je to moje životné poslanie," uviedol Smotrič.Nová osada s názvom Nachal Helec sa bude nachádzať na území s veľkosťou 60 hektárov. Bude súčasťou zoskupenia osád Guš Ecion a spojí osadnícku oblasť s neďalekým Jeruzalemom, povedal Smotrič, ktorý stojí na čele proosadníckej strany a sám je osadníkom.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Izrael okupuje veľké časti Západného brehu Jordánu od konca šesťdňovej vojny v roku 1967. Väčšina členských štátov OSN považuje izraelské osady na tohto území za nelegálne a v rozpore s medzinárodným právom. V júli tento postoj v poradnom stanovisku potvrdil aj Medzinárodný súdny dvor (MSD).

Izrael v júni ohlásil, že zlegalizuje existenciu piatich a vytvorenie ďalších troch nových osád, ako aj zabratie dodatočných území na Západnom brehu Jordánu.Vyhlásenie izraelského ministra prišlo iba deň pred plánovanými rokovaniami medzi Hamasom a Izraelom v Katare, ktorých predmetom bude dohodnutie prímeria v Pásme Gazy a prepustenie izraelských rukojemníkov. Izrael svoju účasť potvrdil, avšak účasť Hamasu je zatiaľ neistá.

Viac o téme: OsadaPlányIzraelJordánBecalel Smotrič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu