Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Islamisti uspeli v parlamentných voľbách: Nezískali však väčšinu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

AMMÁN - Hlavná jordánska opozičná strana Islamský akčný front (IAF) získala 31 zo 138 kresiel v parlamente a strojnásobila tým svoje doterajšie zastúpenie. Oficiálne výsledky volieb potvrdili predbežné výsledky zverejnené v stredu, informuje agentúra DPA a AFP.

"Toto predstavuje vôľu ľudí a predstavuje koncepciu politického pluralizmu pre nové (parlamentné) zhromaždenie," povedal šéf volebnej komisie Musa al-Maaytah. Svoje volebné právo podľa neho využilo 32 percent oprávnených voličov z 5,1 milióna obyvateľov Jordánska. IAF je politická odnož Moslimského bratstva v Jordánsku a napriek úspechu vo voľbách nedokáže vytvoriť vládnu väčšinu.

archívne video

Dominantu Mósulu vyhodili džihádisti do povetria: Rekonštrukcia odhalila vzácne tajomstvo (Zdroj: Profimedia)

Zvyšok kresiel pripadol provládnym stranám a kmeňovým zástupcom. IAF získal 17 zo 41 kresiel určených pre politické strany po nedávnej volebnej reforme a 14 ďalších patrí formálne nezávislým kandidátom, ktorí sú však prepojení na IAF. Doteraz mal IAF iba 10 poslancov. "Sme spokojní s týmito výsledkami a s dôverou, ktorú do nás vložil jordánsky ľud," povedal generálny tajomník IAF Wael al-Sakka pre agentúru AFP.

 Voľby boli súčasťou demokratizačných reforiem

"Gaza, Palestína a Jeruzalem sú súčasťou oficiálneho a ľudového kompasu v Jordánsku a my budeme pracovať na mobilizácii ... snáh ... získať ich práva a brániť ich," dodal. Voľby boli súčasťou demokratizačných reforiem kráľa Abdalláha II. v krajine. Parlament sa rozšíril a 30 percent poslaneckých kresiel sa priamo delí medzi politické strany. Každá z nich musí mať na prvých piatich miestach volebného zoznamu aspoň jedného kandidáta mladšieho ako 35 rokov.

Hlasovací systém naďalej proporčne uprednostňuje riedko osídlené kmeňové a vidiecke oblasti pred husto obývanými mestami, kde žijú prevažne Jordánci palestínskeho pôvodu. Jordánsko ako jedna z mála krajín v regióne palestínskym utečencom poskytla občianstvo a sú tak významnou politickou silou v krajine. Podľa odhadov agentúry AFP má asi polovica voličov palestínsky pôvod. Väčšina právomocí prislúcha podľa ústavy naďalej kráľovi, ktorý vymenúva vládu a môže rozpustiť parlament. Zákonodarné zhromaždenie však môže vysloviť vláde nedôveru a prinútiť ju k demisii.

Viac o téme: VoľbyJordánskoIslamIslamský akčný front
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu