Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Rokovania o prímerí v Pásme Gazy by mali podľa Bieleho domu pokračovať podľa plánu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA / AP)

WASHINGTON - Spojené štáty predpokladajú, že rokovania o prímerí v Pásme Gazy budú vo štvrtok v katarskej Dauhe pokračovať podľa plánu aj v prípade neúčasti palestínskeho hnutia Hamas, uviedol v stredu Biely dom. TASR o tom informuje na základe agentúry Reuters.

Na rokovaniach sa z USA zúčastnia riaditeľ Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns a vyslanec pre Blízky východ Brett McGurk.Rokovania sa zamerajú na finalizáciu dohody o prímerí v Pásme Gazy. Izrael sa na nich zúčastní. Súčasťou jeho delegácie má byť riaditeľ rozviedky Mosad David Barnea, riaditeľ kontrarozviedky Šin bet Ronen Bar, šéf vyjednávacieho tímu pre prepustenie izraelských rukojemníkov v Pásme Gazy Nican Alon a poradca izraelského premiéra pre zahraničnú politiku Ofir Falk.

archívne video

Zbraňový priemysel Hamasu v centre Gazy – nad zemou aj pod zemou (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Účasť Hamasu na štvrtkových rokovania je stále neistá. Hnutie trvá na realizácii návrhu trojfázovej mierovej dohody, ktorú predstavil prezident USA Joe Biden ešte koncom mája. Predstaviteľ Hamasu zároveň vyhlásil, že hnutie stráca vieru v schopnosť Spojených štátov sprostredkovať prímerie.

Vyhliadky na uzavretie prímeria v Pásme Gazy sa výrazne skomplikovali pred dvoma týždňami, keď pri útoku v Teheráne zahynul vodca Hamasu Ismáíl Haníja. Irán a ním podporované militantné skupiny pripisujú zodpovednosť za zabitie Haníju Izraelu, ktorý to oficiálne nepotvrdil ani nevyvrátil. Za oba útoky pohrozili odvetou.Biden v utorok vyjadril presvedčenie, že dosiahnutie dohody o prímerí v Pásme Gazy by mohlo zabrániť Iránu podniknúť odvetný útok za zabitie Haníju. Dodal, že hoci rokovania o prímerí začínajú byť ťažké, nestráca nádej.

Viac o téme: RokovaniaPrímerieBiely domPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu