Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Blinken a Katar varujú pred marením úsilia v rokovaniach o prímerí v Pásme Gazy: Abbás s Erdoganom o ňom rokovali

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Abdel Kareem Hana)

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a katarský premiér Muhammad bin Abdarrahmán Ál Sání v stredu vo vzájomnom telefonáte upozornili, že žiadna krajina v oblasti Blízkeho východu by nemala uskutočňovať kroky, ktoré by oslabili úsilie o dosiahnutie dohody o prímerí v Pásme Gazy. Informuje o tom správa z agentúry AFP, ktorá sa odvolala na americké ministerstvo zahraničných vecí.

Blinken a katarský premiér podľa amerického rezortu diplomacie rokovali o úsilí upokojiť napätú situáciu v oblasti i o dôležitosti dosiahnutia prímeria v Pásme Gazy. Blinken v stredu rokoval aj sa vysokopostaveným diplomatom z Egypta a predchádzajúcich dňoch hovoril aj s predstaviteľmi Jordánska, Saudskej Arábie, Turecka i Izraela, píše AFP.

archívne video

Slovenská republika ponúkla vládnu letku na prevoz zranených osôb z Pásma Gazy, oznámil prezident Pellegrini (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Americký prezident Joe Biden sa minulý týždeň spojil s predstaviteľmi Kataru a Egypta a žiadal, aby sa vo štvrtok (15. augusta) začali rokovania medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas, pripomína AFP. Tie majú ukončiť 10-mesiacov trvajúci konflikt v Pásme Gazy. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v stredu potvrdil, že izraelská delegácia sa na rokovaniach zúčastní. Agentúra DPA však v stredu informovala, že účasť Hamasu je stále neistá.

Vyhliadky na uzavretie prímeria v Pásme Gazy sa výrazne skomplikovali pred dvoma týždňami, keď pri útoku v Teheráne zahynul vodca Hamasu Ismáíl Haníja. Irán a ním podporované militantné skupiny pripisujú zodpovednosť za zabitie Haníju Izraelu, ktorý to oficiálne nepotvrdil ani nevyvrátil. Za oba útoky pohrozili odvetou.

Abbás s Erdoganom rokovali o prímerí v Pásme Gazy

Predseda Palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás rokoval v stredu v Ankare s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom o prímerí v Pásme Gazy. Informuje správa z agentúry AFP.

Kancelária tureckého prezidenta uviedla, že Abbás a Erdogan v prezidentskom paláci diskutovali o "masakroch páchaných Izraelom na palestínskych územiach" a tiež aj o "krokoch, ktoré je potrebné podniknúť na dosiahnutie trvalého pokoja a mieru".

Turecký prezident ostro kritizuje postup Izraela vo vojne, ktorá vypukla v Pásme Gazy po útoku hnutia Hamas na Izrael 7. októbra minulého roka, a izraelského premiéra označil za "mäsiara z Gazy". Spojené štáty, Európska únia a Izrael považujú Hamas za "teroristickú organizáciu", Erdogan ho však označuje za "oslobodzovacie hnutie".

Úsilie o prímerie slabne

Úsilie o prímerie vo vojne medzi Izraelom a hnutím Hamas v tomto období slabne, konštatuje AFP. Táto agentúra tiež pripomína, že Izrael sa zároveň pripravuje na útoky hroziace zo strany Iránu po smrti vysokopostaveného veliteľa Hamasu i veliteľa libanonského hnutia Hizballáh.

Počas rozhovorov s Abbásom sa Erdogan opätovne ohradil aj voči prístupu niektorých západných štátov v súvislosti s rastúcim počtom obetí v Pásme Gazy a vyzval krajiny k zvýšeniu úsilia na dosiahnutie prímeria a zabezpečenie nepretržitej humanitárnej pomoci Palestínčanom.

Abbás pricestoval do Ankary po tom, ako sa v utorok v Moskve stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Vo štvrtok vystúpi v tureckom parlamente na zasadnutí venovanom otázke Palestínčanov. Predseda Palestínskej samosprávy stojí na čele palestínskeho hnutia Fatah, ktoré súperí s Hamasom, pripomína AFP a dodáva, že Turecko navštívil aj v marci - na Erdoganovo pozvanie.

Trump a Netanjahu hovorili o dohode o prímerí v Gaze

Republikánsky kandidát na prezidenta Spojených štátov Donald Trump v stredu telefonicky hovoril s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom o dohode o prímerí v Pásme Gazy a prepustení rukojemníkov. Uviedol to spravodajský server Axios s odvolaním sa na dva americké zdroje. Trumpov telefonát mal Netanjahua povzbudiť, aby dohodu prijal, povedal jeden zo zdrojov. Vzápätí však zdôraznil, že nevie, či to exprezidentNetanjahuovi naozaj povedal. Trumpova kampaň na žiadosť o komentár bezprostredne nereagovala.

Koncom minulého mesiaca Netanjahu navštívil USA a stretol sa s prezidentom Joom Bidenom, viceprezidentkou a demokratickou prezidentskou kandidátkou Kamalou Harrisovou a tiež s Trumpom. Egypt, Spojené štáty a Katar naplánovali na dnes nové kolo rokovaní o prímerí v Gaze. Biden vo svojom prejave 31. mája predložil návrh trojfázového prímeria. Washington a regionálni sprostredkovatelia sa odvtedy pokúšali dohodnúť prímerie v Gaze, ale opakovane narážali na prekážky.

Palestínske teroristické hnutie Hamas, proti ktorému vedie Izrael v Pásme Gazy vojnu v odvete za útok Palestínčanov z vlaňajšieho 7. októbra, však oznámilo, že sa nového kola rozhovorov o prímerí nezúčastní. Jeden z predstaviteľov oboznámených s rokovaním však agentúre Reuters povedal, že sprostredkovatelia očakávajú, že budú s Hamasom konzultovať výsledky rokovaní bezprostredne po jeho skončení.

Washington, najdôležitejší spojenec Izraela, uviedol, že prímerie v Gaze zníži rastúcu hrozbu širšej vojny na Blízkom východe. Po nedávnom atentáte na vodcu Hamasu Ismáíla Haníja v Iráne a vojenského veliteľa libanonského šiitského hnutia Hizballáh Fuáda Šukra v Bejrúte sa zvýšilo riziko rozšírenia vojny. Obe udalosti vyvolali hrozby odvety voči Izraelu, ktorý sa prihlásil iba k úderu na Šukra, je mu ale pripisovaná aj smrť Haníji.

Vojnu v Pásme Gazy vyvolal bezprecedentný teroristický útok Hamasu a jeho spojencov na Izrael, pri ktorom 7. októbra zahynulo na 1200 ľudí, prevažne civilistov. Ďalších zhruba 250 osôb teroristi odvliekli na územie Pásma Gazy. Izraelská vojenská ofenzíva si odvtedy vyžiadala v Pásme Gazy životy takmer 40-tisíc Palestínčanov. Údaj nerozlišuje medzi civilistami a bojovníkmi Hamasu a jeho spojencov.

Netanjahu však rozhovor popiera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes poprel správu spravodajského webu Axios, podľa ktorého v stredu telefonicky hovoril s republikánskym kandidátom na prezidenta Spojených štátov Donaldom Trumpom o dohode o prímerí v Pásme Gazy a prepustení rukojemníkov. Informovala o tom agentúra Reuters. Trumpov telefonát mal Netanjahua údajne povzbudiť, aby dohodu prijal, povedal jeden zo zdrojov serveru Axios. Vzápätí však zdôraznil, že nevie, či to exprezidentNetanjahuovi naozaj povedal. Trumpova kampaň na žiadosť o komentár bezprostredne nereagovala.

"Na rozdiel od správ v médiách premiér Benjamin Netanjahu včera (v stredu) s bývalým prezidentom Donaldom Trumpom nehovoril," uviedol vo vyhlásení Netanjahuov úrad.

Viac o téme: RokovaniaPrímerieTureckoKatarPalestínaPásmo GazyAntony Blinken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu