Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Účasť Hamasu na štvrtkových rokovaniach o prímerí v Pásme Gazy je stále neistá

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Abdel Kareem Hana)

GAZA - Účasť zástupcov hnutia Hamas na rokovaniach o prímerí v Pásme Gazy, ktoré sú naplánované na štvrtok, stále nie je istá. Pre agentúru DPA to uviedol v stredu predstaviteľ Hamasu, ktorý si želal ostať v anonymite, píše TASR.

Hamas sa nezúčastní na rokovaniach, pokiaľ sprostredkovatelia nepredstavia jasný plán na realizáciu návrhu mierovej dohody, ktorú predstavil prezident USA Joe Biden, povedal nemenovaný predstaviteľ palestínskeho militantného hnutia.Sprostredkovatelia z USA, Kataru a Egypta vyzvali Izrael a Hamas, aby sa zúčastnili na rokovaniach, ktoré sa majú konať v katarskej Dauhe, a uzavreli dohodu o prímerí.

Účasť Hamasu na štvrtkových
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Biden predstavil trojfázový plán prímeria v Pásme Gazy ešte koncom mája. Izrael a Hamas odvtedy viedli viacero kôl rokovaní, pri ktorých však narazili na viaceré nezhody.Vyhliadky na uzavretie prímeria v Pásme Gazy sa výrazne skomplikovali pred dvoma týždňami, keď pri útoku v Teheráne zahynul vodca Hamasu Ismáíl Haníja. Irán a ním podporované militantné skupiny pripisujú zodpovednosť za zabitie Haníju Izraelu, ktorý to oficiálne nepotvrdil ani nevyvrátil. Za oba útoky pohrozili odvetou.

Biden v utorok vyjadril presvedčenie, že dosiahnutie dohody o prímerí v Pásme Gazy by mohlo zabrániť Iránu podniknúť odvetný útok za zabitie Haníju. Dodal, že hoci rokovania o prímerí začínajú byť ťažké, nestráca nádej.

 

Viac o téme: RokovaniaPrímerieIzraelHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu