Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Počet obetí vo vojne v Pásme Gazy prekročil 40-tisíc, tvrdí ministerstvo v Gaze

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Moussa)

PÁSMO GAZY - Desaťmesačná vojna medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas v Pásme Gazy si už vyžiadala vyše 40-tisíc obetí na životoch, oznámilo vo štvrtok ministerstvo zdravotníctva v tejto palestínskej enkláve ovládanej radikálnym hnutím Hamas. Informujú o tom agentúry AP a AFP.

Predpokladá sa tiež, že zranenia v tejto vojne utrpelo ďalších najmenej 92.401 ľudí. Viac než 85 percent z celkového počtu 2,3 milióna obyvateľov muselo v dôsledku vojny opustiť svoje domovy. Z analýzy satelitných snímok podľa britskej stanice BBC vyplýva, že od začiatku vojny bolo v Pásme Gazy poškodených alebo zničených takmer 60 percent budov.

archívne video

Naša vojna je proti Hamasu – nie proti ľudu Gazy, tvrdí Izraelská armáda (Zdroj: Twitter/ Israel Defense Forces)

Vojna v Pásme Gazy vypukla po útoku Hamasu na juh Izraela 7. októbra 2023. Pri útoku zahynulo 1200 ľudí. Militanti tiež zajali približne 250 rukojemníkov.

Izrael tvrdí, že cieľom jeho odvetnej ofenzívy je zlikvidovať Hamas, ktorý obviňuje z úmrtí civilistov, pretože militanti operujú v civilných oblastiach a vybudovali pod nimi rozsiahle siete tunelov. Izraelská armáda minulý mesiac vyhlásila, že počas vojny zabila viac ako 14-tisíc bojovníkov, píše CNN.

Izraelské útoky pravidelne zasahujú mešity, školy, nemocnice a cintoríny, kde sa podľa Izraela nachádzajú bojovníci alebo tunely. Podľa AFP bolo od 6. júla zasiahnutých najmenej 14 škôl, v ktorých sa ukrývali vysídlenci z Pásma Gazy, pričom zahynulo viac ako 280 ľudí.

Viac o téme: ObeteVojnaIzraelHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu