Streda11. september 2024, meniny má Bystrík, zajtra Mária, Mia

Vyslanec USA tvrdí, že v otázke prímeria v Pásme Gazy už netreba strácať čas

Amos Hochstein Zobraziť galériu (2)
Amos Hochstein (Zdroj: SITA/AP Photo/Hussein Malla)

BEJRÚT - Vyslanec Spojených štátov Amos Hochstein v stredu počas návštevy Libanonu varoval, že čas na uzavretie prímeria v Pásme Gazy, ktoré by zároveň ukončilo desať mesiacov trvajúce cezhraničné útoky medzi libanonským Hizballáhom a Izraelom, sa kráti. Podľa jeho názoru sa ešte dá vyhnúť vojne medzi Izraelom a Hizballáhom. Informujú o tom správy z agentúry AFP a Reuters.

Hochstein, hlavný poradca amerického prezidenta Joea Bidena, pricestoval do Bejrútu, aby pomohol zabrániť eskalácii vzťahov medzi Hizballáhom a Izraelom. Obavy z možného rozšírenia konfliktu narástli po útokoch na Libanon a Irán, pri ktorých zahynul vodca Hamasu Ismáíl Haníja a jeden z veliteľov libanonského militantného hnutia Hizballáh Fuád Šukr. Irán a Hamas z ich smrti obviňujú Izrael a spolu s Hizballáhom sľubujú odvetu.

archívne video

Humanitárna pomoc prichádza do Pásma Gazy cez prechod Rafah. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Vyslanec USA na tlačovej konferencii oznámil, že s predsedom parlamentu Nabíhom Berrim diskutoval o "rámcovej dohode o prímerí v Pásme Gazy, ktorá je na stole, a spolu s ním sme sa zhodli, že už nie je čas strácať čas a žiadna zo strán už nemá oprávnené výhovorky na ďalšie odklady".

"Dohoda by tiež pomohla dosiahnuť diplomatické riešenie v Libanone, čo by zabránilo vypuknutiu širšej vojny," povedal Hochstein a dodal, že je potrebné využiť tento priestor ma diplomatické kroky a diplomatické riešenia.

Amos Hochstein
Zobraziť galériu (2)
Amos Hochstein  (Zdroj: SITA/AP Photo/Hussein Malla)

"Naďalej veríme, že diplomatické riešenie je dosiahnuteľné, pretože sme presvedčení, že nikto skutočne nechce vojnu medzi Libanonom a Izraelom," povedal Hochstein. Libanonské hnutie opakovanie tvrdilo, že ukončí nepriateľské akcie až po dosiahnutí dohody o prímerí v palestínskej enkláve, píše AFP.

Od začiatku vojny v Pásme Gazy dochádza takmer ku každodenným cezhraničným útokom medzi Izraelskou armádou a Hizballáhom. Podľa AFP si tieto útoky vyžiadali v Libanone približne 568 obetí, prevažne bojovníkov, no tiež najmenej 118 civilistov. Na izraelskej strane podľa údajov armády zahynulo 22 vojakov a 26 civilistov.

Viac o téme: PrímerieIzraelPásmo GazyVyslanec USA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu