Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Búrky v Nemecku vyvracali stromy a brali všetko, čo im vošlo do cesty: Teraz majú zasiahnuť Česko

Silné búrky v Nemecku zasiahli aj mesto Karlsruhe
Silné búrky v Nemecku zasiahli aj mesto Karlsruhe (Zdroj: X/@c_jung77)

BERLÍN - Búrky v niektorých oblastiach Nemecka včera v neskorých hodinách vyvracali stromy a zaplavili pivnice. Informovala o tom agentúra DPA. V spolkovej krajine Dolné Sasko museli záchranári evakuovať domov dôchodcov. Kvôli výdatným zrážkam v tejto oblasti hasiči vychádzali k stovkám zásahov. Okrem Dolného Saska extrémne počasie výrazne zasiahlo aj Severné Porýnie-Vestfálsko, Bádensko-Württembersko a Bavorsko, kde vlak EuroCity narazil do spadnutého stromu.

Expres EC 117 rakúskych dráh ÖBB musel kvôli zrážke so spadnutým stromom zastaviť, informoval DPA hovorca nemeckých Deutsche Bahn. Stanica Bayerischer Rundfunk večer informovala, že vlak muselo opustiť viac ako 200 ľudí. Úsek trate pri jazere Chiemsee bol po tejto kolízii po 19. hodine mimo prevádzky.

Martina Šimkovičová reaguje na aktuálnu situáciu po odvolaní šéfa SND a riaditeľky SNG (Zdroj: Facebook)

Evakuácia domova dôchodcov a zastavená doprava

V Severnom Porýní-Vestfálsku spadol strom do koľajiska a ukončil tak cestu zhruba 80 cestujúcich miestnej regionálnej linky. Cestujúci pokračovali v jazde náhradným vlakom. Na severe Nemecka bolo zasiahnuté najmä mesto Aurich, povedal DPA hovorca strediska integrovaného záchranného systému vo Wittmunde. Okrem evakuovaného domova dôchodcov hasiči zasahovali aj v miestnej nemocnici, kde sa pokúsili odčerpať vodu z pivnice, aby sa vyhli evakuácii aj tohto zariadenia.

Hospitalizácia jedného pacienta po extrémnom krupobití

V obci Linkenheim-Hochstetten v Bádensku-Württembersku podľa policajného hovorcu udrel blesk do podkrovia obytného domu, ktorý následne začal horieť. Hasiči síce požiar uhasili, ale niektorí obyvatelia nocovali v kostole, pretože dom bol bez plynu a elektriny. Jeden z obyvateľov mesta Duisburg musel byť hospitalizovaný po silnom krupobití, ktoré mu rozrezalo kožu na hlave.

Podľa obyvateľov mesta Karlsruhe tieklo ulicami takmer pol metra vody a prílivová vlna zmietla aj niekoľko automobilov. Podľa hovorcu miestnych hasičov zavládol v meste „absolútny chaos“, informovalo ntv.de.

Najteplejší deň v roku, búrky sa teraz rútia na Českú republiku

Búrky sa v Nemecku objavili po najteplejšom dni v roku, keď teplomery ukazovali +36 stupňov Celzia. Podľa odborníkov by rovnako búrlivé počasie mohlo zasiahnuť aj Českú republiku a to už vo štvrtok, ale aj cez víkend, informovali novinky.cz. Búrkové mračná by sa mali presunúť z juhu Nemecka, kde už dnes poobede hrozí ďalšia vlna extrémnych búrok.

Viac o téme: PočasieBúrkyExtrémne počasieNemeckoČeská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu