Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Zima udrie v Európe skoro a bude krutá: Rúti sa na nás sibírske monštrum

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Britskí meteorológovia varujú, že do Európy dorazí zima skôr, než sa očakávalo. Zdôrazňujú, že nad Írsko sa blíži studený vzduch, ktorý nazvali „sibírske monštrum“. Tento front by mal výrazne znížiť teploty už na budúci týždeň, a ochladenie sa postupne rozšíri aj do ďalších častí Európy vrátane Slovenska.

Odborníci uvádzajú, že toto „sibírske monštrum“ prinesie so sebou mrazivý vzduch zo severovýchodných oblastí, ktorý spôsobí prudké ochladenie, predovšetkým na severe Európy.

archívne video

Na festivale Pohoda počas búrky spadol veľký stan, zasahujú záchranári (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Hoci najvýraznejší pokles teplôt sa očakáva v Írsku, kde teploty klesnú na 6 až 10 stupňov Celzia už začiatkom budúceho týždňa, v stredu sa denné teploty v Írsku nevyšplhajú nad 14 až 16 stupňov. Nočné teploty budú ešte nižšie, pohybujúc sa okolo 6 až 9 stupňov.

Meteorológ Matty Wolves, ktorý zmenu počasia predpovedá, uviedol pre denník Galway Beo, že tohtoročná zima príde rýchlejšie, než sme zvyknutí. „Zima sa chce dostaviť skôr,“ povedal Wolves. Podľa neho situáciu ešte viac skomplikuje polárny vír, ktorý bude tento rok slabší. "Mám taký pocit, že polárny vortex bude mať túto zimu problémy a zostane slabý. Slabší PV (polárny vortex) vždy prináša riziko chladnejších výpadov do nižších zemepisných šírok. Silný vortex má tendenciu udržiavať chlad v oblasti Arktídy!," povedal Wolves.

„Keď je polárny vír slabý, vytvára to podmienky pre chladnejšie počasie aj v nižších zemepisných šírkach,“ vysvetlil Wolves a upozornil, že to môže znamenať mrazivé počasie aj pre nižšie položené krajiny v Európe.

Viac o téme: ZimaPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu