Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Počasie sa zbláznilo: V Európe vyčíňalo tornádo, záplavy, ale aj sneženie, POZOR bleskové povodne hrozia aj u nás!

Očakávané celkové úhrny zrážok podľa modelu IFS a dramatická situácia v Chorvátsku
Očakávané celkové úhrny zrážok podľa modelu IFS a dramatická situácia v Chorvátsku (Zdroj: imeteo.sk/model IFS, Facebook/ Weather-dependent purchases )

BRATISLAVA/MAKARSKA/SANREMO – Náhla zmena počasia prekvapila celú Európu. V Taliansku na Mont Blancu sú nezvestní štyria horolezci, v Ligúrii bojujú s mohutnými záplavami a materiálne škody hlásia aj z iných provincií. Rovnako dramatickú situáciu hlásia aj z Chorvátska a obľúbenej Makarskej, ktorú sužuje dážď a záplavy a z talianskych Álp hlásia prvý sneh. Z horúceho leta nastala krutá zima.

Civilná ochrana v Taliansku už pre hrozbu ďalších záplav vydala varovanie pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami a aj v najbližších hodinách očakávajú silné búrky, krupobitie a nárazy vetra, informuje talianske Leggo. V ôsmich provinciách bol vyhlásený druhý stupeň výstrahy. V 17 regiónoch platí žltá výstraha. Najkritickejšiu situáciu hlásili v západnej Ligúrii, z oblasti Sanremo, kde kolabovala doprava a dažďová voda nestíhala odtekať.

Letecké dni Košického kraja (Zdroj: TASR/Veronika Mihaliková)

Zrušené a odklonené lety, hasiči vyťahovali autá z garáží

Výstraha platí aj pre celú oblasť Toskánska a tri lety vo Florencii museli byť odklonené a tri zrušené. Hasičský zbor mal plné ruky práce aj v mestách Calanzane a Sesto Fiorentino, kde zachraňovali autá z garáží a parkovísk. Problémy hlásili aj na mori a silné nárazy vetra ochromili aj tento druh dopravy.  Rozsiahle zrážky strednej a silnej intenzity očakávajú aj v najbližších hodinách.

V Chorvátsku vyhnalo počasie aj posledných dovolenkárov

Rovnako dramatickú situáciu hlásia aj z Chorvátska. Silný dážď a búrky spôsobili problémy v obľúbenej Makarskej a kvôli obrovskej mase vody bola ochromená aj doprava. Búrky a prehánky spôsobili záplavy aj v Dubrovniku a prekvapili posledných dovolenkárov, informuje chorvátsky Dnevnik.hr. Na niektorých miestach voda siaha až po kolená a turisti sa ňou brodia. K dramatickej situácii v meste sa vyjadril aj primátor Dubrovnika Mato Franković, ktorý varoval všetkých obyvateľov a turistov, aby nevychádzali zo svojich ubytovaní a príbytkov. Na mieste zasahujú všetky záchranné zložky a podľa predpovedi má dážď trvať až do 23.00 hod v noci. „Chráňte svoj majetok. Naše pohotovostné služby pomôžu s maximálnym úsilím odčerpať zariadenia, ale pri takýchto extrémoch nie je možné úplne vyriešiť problém bleskových povodní,“ dodal.

 

CHAOS - Dubrovnik flooded! -Dubrovnik Hit by Torrential Rain: City Flooded After Months of Dry Weather - check out the...

Posted by The Dubrovnik Times on Monday, September 9, 2024

Situácia sa nezlepší ani u nás, podľa modelov sú očakávané bleskové povodne 

Rovnako prekvapivá zmena počasia dorazila už v skorých ranných hodinách aj na naše územie a dážď naďalej naberá na intenzite. V priebehu ďalších dní sa ale situácia nezmení a výdatné zrážky budú pretrvávať, informuje imeteo.sk. Rozsiahle zrážkové pole a intenzívne búrky tak zasiahli nielen Moravu, Rakúsko, Slovinsko ale aj Slovensko. Podľa numerických modelov by dokonca na našom území mohla nastať extrémna situácia a povodne hrozia aj u nás. Zatiaľ najviac zrážok hlásia z okresov Šaľa, Nitra, Zlaté Moravce, Partizánske a Bánovce nad Bebravou, kde intenzita dosiahla úroveň 10 mm zrážok za hodinu. V Podunajskej nížine môže dôjsť k úhrnu zrážok až do 30 mm a v priebehu večerných hodín sa ťažisko zrážok presunie postupne zo západného na východné Slovensko.

Problémom je ale ďalšia tlaková níž, ktorá sa prehĺbi v nadchádzajúcich dňoch nad Jadranom a môže postupne na našom území spôsobiť ešte výdatnejší lejak a povodne, ktoré by mohli napáchať aj škody. Celkový úhrn zrážok by mal byť rekordný a to až na úrovni 300 litrov na meter štvorcový. 

Viac o téme: JeseňPočasieZmena počasiaMakarskaSanremo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu