Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Alžírska boxerka Chalífová prešla do protiútoku: Žaluje Muska a Rowlingovú za kyberšikanu

Chalífová zažalovala Muska aj Rowlingovú.
Chalífová zažalovala Muska aj Rowlingovú. (Zdroj: Topky.sk)

PARÍŽ - Alžírska boxerka Imán Chalífová, ktorá získala olympíjské zlato v Paríži, podala žalobu za kyberšikanu. Tá sa týka spochybňovania, že je spôsobilá zápoliť v ringu so ženami. Medzi žalovanými menami je napríklad Elon Musk a spisovateľka J.K. Rowlingová.

Chalífová podala podľa magazínu Variety na spoločnosť X. „V žalobe sú okrem iného menovaní J. K. Rowlingová a Elon Musk,“ uviedol v utorok právnik Chalífovia Nabil Boudi. V budúcnosti sa žaloba môže podľa právnika dotknúť aj amerického exprezidenta Donalda Trumpa. "Trump tweetoval, takže či už bude v našej žalobe menovaný, alebo nie, bude nevyhnutne skúmaný ako súčasť obžaloby," dodal Boudi.

O alžírskej športovkyni sa začalo hovoriť najmä po zápase s talianskou boxerkou  Angelou Cariniovú. Tá zápas s Chalífovou vzdala po 46 sekundáchô Zdôvodnila to tým, že také silné údery ešte nezažila. Potom celý prípad začala komentovať aj Rowlingová. „Predstava, že tí, ktorí majú námietky proti tomu, aby muž udrel ženu v mene športu, majú námietky preto, že sa domnievajú, že Chalífová je trans, je vtipná. My sme proti tomu, pretože sme videli, ako muž udrel ženu,“ skonštatovala spisovateľka a autorka ságy o Harrym Potterovi.

Potom krátky zápas okomentovala aj bývalá plavkyňa Riley Gainesová: „Muži nepatria do ženských športov #IStandWithAngelaCarini,“ a Elon Musk vzápätí pripísal: "Rozhodne."

Ako však napísal The New York Post, Chalífová má aj v pase napísané, že je žena a teda úradne ňou aj je. 

Pochybnosti proti Alžírčanke existovali aj v minulosti. Napríklad šéf Medzinárodnej boxerskej asociácie IBA) - Rus - Umar Kremlev ju vylúčil v roku 2023 z účasti na majstrovstvách sveta. Odôvodnil to nejasným testom pohlavných hormónov a vysokej hladiny testosterónu. Ale je zaujímavé, že tesne predtým Chalífová porazila ruskú boxerku Azaliu Aminevovú. Aj tak výsledky asociácia poslala aj Medzinárodnému olympijskému výboru (IOC).

Podobné preipetie mala pred olympiádou aj Tajvančanka Lin Jü-tchingová, ktorá na hrách tiež zápasila. „Tieto dve športovkyne sa stali obeťou náhleho a svojvoľného rozhodnutia IBA. Ku koncu majstrovstiev sveta IBA v roku 2023 boli náhle diskvalifikované bez akéhokoľvek riadneho procesu,“ uviedol IOC vo vyhlásení.

Viac o téme: Olympijské hryBoxImán Chalífová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu