Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Na športovcov vracajúcich sa z olympiády čakal na letisku pes: Nehľadal drogy, ale niečo oveľa bizarnejšie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

INČCHON – Juhokórejskí športovci, ktorí sa vracajú z olympijských hier v Paríži, môžu na letisku očakávať trochu zvláštne privítanie. Čakať ich budú psy, ktoré majú špecifické poslanie. Mnohých možno napadne, že budú kontrolovať prítomnosť drog či iných nelegálnych látok. Pravda je však iná.

Olympijské hry sú pre divákov vždy úžasnou záležitosťou a pre súťažiacich športovcov môžu byť začiatkom ich ďalšieho života. Niektorí športovci, ktorí nakoniec prinesú domov hlavnú cenu, sa môžu prakticky cez noc stať z relatívne neznámej osoby najväčšou športovou osobnosťou. Okrem všetkej slávy sú však mnohí hrdí na to, že jednoducho reprezentujú svoju krajinu, a často ich doma vítajú ako šampiónov bez ohľadu na konečný výsledok. Ak ste však juhokórejský športovec, ktorý sa zúčastnil na olympijských hrách v Paríži v roku 2024, na letisku sa môžete stretnúť so zvláštnou návštevou – prehľadajú vás cvičené psy, ktoré hľadajú jednu konkrétnu vec. 

Napriek tomu, že mnohí pravdepodobne ihneď pomyslia na drogy alebo iné nelegálne látky, psy v skutočnosti hľadajú zvláštny druh hmyzu – ploštice. Podľa spoločnosti Cesco, ktorá sa zaoberá kontrolou škodcov, existuje len jeden pes, Ceco, ktorý dokáže vyňuchať otravných škodcov. Dvojročný bígl je prvým a zatiaľ jediným psom v krajine, ktorý je vycvičený na detekciu zápachu feromónov, chemických látok uvoľňovaných hmyzom. Dôvodom prehliadky je fakt, že Paríž bol v roku 2023 masívne zamorený škodcami, informuje BBC. Na sociálnych sieťach sa objavovali videá ploštíc vo vagónoch verejnej dopravy.  

Ploštice bežne žijú na teplých, odľahlých miestach s tkaninou. V niektorých prípadoch sa môžu ukrývať aj medzi podlahovými doskami, v elektrických zásuvkách alebo dokonca za tapetami. Zdá sa, že Južná Kórea jednoducho neriskuje a snaží sa predísť problémom skôr, než nastanú. Vo vládnej tlačovej správe sa podľa agentúry Reuters uvádza: „Keďže sa svetová komunita zhromažďuje v Paríži vo Francúzsku pri príležitosti Letných olympijských hier 2024, existuje možnosť, že sa po tomto podujatí do krajiny dostanú ploštice. Preto preventívne reagujeme cez medzinárodné letisko Inčchon, ktoré je hlavnou vstupnou bránou do krajiny.“ 

Viac o téme: PesLetiskoOlympiádaŠportovciPlošticeKontrola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu