Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Francúzsky minister z Macronovej RE vyzval republikánske strany na zjednotenie

Stéphane Séjourné
Stéphane Séjourné (Zdroj: TASR/AP Photo/Bilal Hussein)

PARÍŽ - Francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné v utorok vyzval "republikánske strany" v krajine, aby prekonali svoje rozdiely a zjednotili sa na legislatívnom programe. Informuje o tom správa z agentúry DPA.

Séjourné je generálnym tajomníkom centristickej strany Obnovme Európu (RE) francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorá v júlovom druhom kole parlamentných volieb prehrala s ľavicovou alianciou Nový ľudový front (NFP).

archívne video

Paríž, mesto na Seine (Zdroj: Ville de Paris)

Po dvojtýždňovom prímerí v súvislosti s letnými olympijskými hrami v Paríži sa obnovia politické machinácie, keďže NFP a RE bojujú o vytvorenie životaschopnej vlády. V Národnom zhromaždení, dolnej komore francúzskeho parlamentu, nemá väčšinu žiadna strana ani aliancia.

Séjourné na platforme X uviedol, že jeho centristický tábor je pripravený predstaviť "akčný plán" na riešenie siedmich kľúčových priorít vrátane hospodárskej suverenity Francúzska, jeho bezpečnosti a obrany, životného prostredia a verejných služieb.

Vyhlásenie bolo adresované francúzskym republikánskym stranám, čo pravdepodobne znamenalo vylúčenie krajne pravicového Národného združenia (FN), ako aj ľavicového hnutia Nepoddajné Francúzsko (LFI) Jeana-Luca Mélenchona. Séjourného úsilie zjednotiť francúzske centristické strany by však mohlo byť zložité, píše DPA.

Aliancia NFP, ktorú tvorí LFI, socialisti, komunisti a zelení, v júli oznámila dohodu, že za predsedníčku budúcej vlády navrhne Luciu Castetsovú, vysokú štátnu úradníčku pôsobiacu vo sfére boja proti daňovým podvodom a finančnej kriminalite.

Francúzsky denník Le Parisien uviedol, že Castetsová napísala zákonodarcom list, v ktorom ich vyzvala na spoluprácu v Národnom zhromaždení.

Viac o téme: StranyFrancúzskoStéphane SéjournéZjdenotenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu