Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Británia a Nemecko vyzývajú Izrael a Hamas na uzavretie dohody o prímerí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Maya Alleruzzo)

LONDÝN - Británia a Nemecko vyzvali v piatok Izrael a palestínske militantné hnutie Hamas, aby dosiahli dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov. Pridali sa tak k výzve Spojených štátov, Kataru a Egypta na obnovenie rokovaní o prímerí v Pásme Gazy.

Británia víta a plne podporuje spoločnú snahu Kataru, Egypta a Spojených štátov o obnovenie rokovaní o prímerí a prepustení rukojemníkov, uviedol britský minister zahraničných vecí David Lammy."Boje musia okamžite skončiť," uviedol Lammy s tým, že dohodu nemožno viac odkladať, pričom musia byť prepustení všetci rukojemníci "kruto zadržiavaní Hamasom". "Musíme tiež vidieť rýchle doručenie neobmedzenej pomoci do Gazy," povedal.

Podľa Lammyho je rýchle uzatvorenie dohody v dlhodobom záujme Izraelčanov, Palestínčanov aj iných strán.Nemecký kancelár Olaf Scholz v piatok vyjadril znepokojenie nad situáciou na Blízkom východe a podporil výzvu USA, Egypta a Kataru. "Nastal čas priniesť úľavu rukojemníkom i ľudom v Gaze," uviedol Scholz na sociálnej sieti X.

Americký prezident Joe Biden, egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí a katarský emir Tamím bin Hamad Ál Sání podpísali deklaráciu zverejnenú vo štvrtok s výzvou pre Izrael a Hamas, aby na budúci týždeň v katarskej Dauhe alebo egyptskej Káhire obnovili rokovania. Tieto tri sprostredkovateľské krajiny v spoločnom vyhlásení uviedli, že dohoda je "na stole a zostáva už len doladiť detaily jej implementácie".Izrael pritom podľa agentúry AFP už súhlasil na naliehanie sprostredkovateľov s obnovením rokovaní na budúci týždeň.

Viac o téme: PrímerieNemeckoIzraelVeľká BritániaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu